ALARM U BRISELU: EU se plaši sabotaža, pojačava bezbednost svojih ključnih infrastrukturnih objekata!
Foto: Shutterstock

strategija

ALARM U BRISELU: EU se plaši sabotaža, pojačava bezbednost svojih ključnih infrastrukturnih objekata!

Planeta -

Države članice Evropske unije moraju da pojačaju bezbednost svojih ključnih sektora od potencijalnih sabotaža, upozoreno je u Briselu!

Kako prenosi agencija Blumberg, Evropa mora da preduzme korake kako bi zaštitila sektore energetike, komunikacija i transporta od potencijalnih napada. MN: Stres testovi

Zbog toga će Evropska komisija ove nedelje izdati posebno upozorenje kao i uputstvo kako reagovati u slučaju eventualnih kriza.

- Ruska agresija na Ukrajinu donela je novi set pretnji koje se često kombinuju uz hibridne napade. Ova opasnost je postala brutalno očigledna posle sabotaže na gasovodu Severni tok - navodi se u dokumentu EU.

Blumberg ističe da se u Briselu plaše osvete zvanične Moskve zbog namere da se uvedu ograničenja cene za ruske energente i da bi Rusija mogla da izvrši sabotaže na infrastrukturne objekte.

- Moramo izvršiti stres testove kritične evropske infrastrukture. Evropska unija će s državama članicama sarađivati na sprovođenju testova jer je sektor energetike postao meta napada. Radimo na digitalizaciji svog energetskog sistema i predložićemo zakone za smanjenje rizika na polju sajber-bezbednosti - poručila je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Unija je reagovala nakon eksplozija koje su uništile gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2 u Baltičkom moru, kao i otkrića da je u Poljskoj došlo do curenja na naftovodu Družba, kojim se ruska nafta transportuje u Evropu. Naftovod Družba je brzo osposobljen, ali je potom došlo do višečasovnog prekida u železničkom saobraćaju na severu Nemačke. Ispostavilo se da je došlo do sabotaže na optičkim komunikacionim kablovima i istražuje se mogućnost da je umešan strani faktor.

Ko i šta krije

Nekoliko evropskih zemalja je optužilo Rusiju da stoji iza sabotaža na gasovodima Severni tok iako za to nema nikakvih dokaza. Švedska je čak odbila da sa Rusijom podeli rezultate istrage. Uz to, vlasti u Stokholmu su odustale od zajedničke istrage sa Danskom i Nemačkom, pravdajući tu odluku brigom za privatnost. Rusija je pak poručila da neće prihvatiti rezultate istrage ukoliko joj se ne bude dozvolilo da učestvuje u istoj, nagoveštavajući da druga strana očigledno želi nešto da sakrije ukoliko ne želi njeno prisustvo u istrazi.

- Oštećenje gasovoda je velika prilika da Evropa jednom za svagda ukloni svoju zavisnost od ruskih energenata - rekao je Entoni Blinken, državni sekretar SAD, najavljujući povećanje isporuka američkog tečnog prirodnog gasa za Evropu.

Dan posle sabotaža na Severnom toku otvoren je Baltički gasovod, koji preko Danske povezuje Norvešku i Poljsku.

Severni tok raznesen, nedostaje 50 metara

Preliminarna istraga štete na dva gasovoda Severni tok u danskom delu Baltičkog mora pokazuje da su curenje gasa izazvale "snažne eksplozije", saopštila je policija u Kopenhagenu. Dalju istragu će policija voditi s danskom bezbednosnom obaveštajnom službom.

Istovremeno, švedski dnevnik Ekspresen objavio je da nedostaje najmanje 50 metara gasovoda Severni tok. Dnevnik je objavio i snimak napravljen podvodnim dronom na daljinsko upravljanje. Delovi gasovoda na dubini od 80 metara imaju ravne oštre ivice, a drugi su deformisani.

Kancelar Šolc potvrdio

Nemačka ne zatvara nuklearne elektrane

Nemačka će produžiti rad svoje poslednje tri nuklearne elektrane barem do aprila 2023. godine, potvrdio je kancelar Olaf Šolc. Nemačka, koja ima najveću ekonomiju u Evropi, pokušava da smanji svoju zavisnost od uvoza ruskih energenata. Vlada u Berlinu je prvobitno planirala da odustane od upotrebe nuklearne energije do kraja 2022. godine, ali je rat u Ukrajini doveo do promene planova. Istovremeno, u Berlinu su odlučili i da produže rad nekoliko termoelektrana na ugalj do proleća 2024.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track