RUSIJA PROMENILA TAKTIKU UDARA NA ENERGETSKU INFRASTRUKTURU UKRAJINE: Zašto su napadnute ključne termo elektrane! Ovo je nova šema
Foto: Printscreen Twitter, Printscreen Youtube

Analiza

RUSIJA PROMENILA TAKTIKU UDARA NA ENERGETSKU INFRASTRUKTURU UKRAJINE: Zašto su napadnute ključne termo elektrane! Ovo je nova šema

Planeta -

Osamnaesti oktobar je bio prekretnica u ruskim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, kao što će 10. oktobar, kad neko bude pisao istoriju rusko-ukrajinskog rata označiti taj datum kao početak žestokog udara i odmazde prema infrastrukturnim objektima u nužnoj, centralnoj, severnoj i zapadnoj Ukrajini.

Za razliku od prethodnih osam dana raketiranja krstarećim raketama i udarima dronova kamikaza, napad od 18. oktobra precizno oružje za napad se koristi na novi način.

Za razliku od 10.10. i narednih dana kada su mete bili dalekovodi, razvodne stanice, transformatori, koji su mogli lako da se obnove, sada su na žestokom udaru i sami proizvodni kapaciteti, skladišta rezevnog elektro materijala i sve ono što je od kritične važnosti za stabilnost ukrajinskog elektro-energetskog sistema.

napad, Kijev, Rat u Ukrajini, H-101
foto: Printscreen Twitter

O tome se u utorak oglasio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelesnki koji je saopštio da je od 10. oktobra uništeno 30 posto ukrajinskih elektrana, što je izazvalo masovne nestanke struje širom zemlje. Zelenski je naveo i da zbog toga nije ostalo dovoljno prostora za razgovore sa Putinovim režimom.

"Ukrajinci treba da s pripreme za nestanke struje, vode i grejanja. Imamo krtičnu situaciju u celoj zemlji. Jedan region zavisi od drugoga", rekao je odmah posle objave Zelenskog i zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Kiril Timošenko.

Šta je gađano od ključnih objekata

U Kijevu je pogođena Troješčinska TE-6, ključna termoelektrana u gradu. Desnjanski, Dnjeprovski i Darnitski okrug su delimično ostali bez struje. Prema nekim izveštajima, udar je zadat i na teritoriji Tripilske Termo elektrane. Tamo su uništeni rezervoari sa mazutom i razvodna aparatura, kao i dalekovod.

Zaporožje

U Zaporožju je nekoliko letelica „Geranь -2“ (Šahid -136) uletelo u razvodne transformatore Dneprogesa napona 154 i 330 kW. Snabdevanje strujom još nije obnovljeno, a sama brana nije pogođena.

Dnjepropterovsk

U Dnjepropetrovsku je drugi udarac zadat Termo elektrani Pridneprovskaja snage 1765 MW. Objekat se smatra od posebnog značaja u energetskom sistemu Ukrajine i poslednji je izvor električne energije ne samo za Dnjepropetrovsk, već i za Zaporožje nakon gašenja Zaporoške nuklearke.

Nikolajev

U Nikolajevu su bespilotne letelice Geran-2 i rakete Kalibar-NK pogodile termoelektranu kapaciteta 130,6 MW. Zavodski i Brodski okrug su ostali bez struje, rad luke je paralizovan. Turbine br. 1 i br. 3, prema preliminarnim podacima, ne podležu restauraciji.

Harkov

U Harkovu su pogođene Teromo elektrana -3 snage 86 MW i Termoelektrana -5 snage 540 MW. Sa njima su povezana ključna preduzeća grada: Turboatom, Harkovska oklopna i autoremontna postrojenja, gde se obnovljala oprema Oružanih snaga Ukrajine.

Kremenčug

U Kremenčugu je udar dronova Geran-2 uništio dalekovode i otvorenu preklopnu jedinicu između lokalne termoelektrane i industrijske zone grada u kojoj se nalazi rafinerija nafte. Prema nekim izveštajima, od jedne do tri rakete palo je i na distributivno čvorište hidroelektrane Kremenčug.

Žitomir

U Žitomiru je pogođena elektrodistributivna trafostanica napona 330/110 kW. Preko njega se strujom iz Kijevske oblasti snabdevala Luck i Rovno.

Po čemu je udar od 18. oktobra prekretnica

Ta razliku od 10. oktobra kada su u napadu na ukrajinsku infrastrukturur i energo sektor korištene krstareće rakete ogleda se u tome što je masvonost udara bila veća, a osim krstarećih raketa korišteni su dronovi kamikaze i krstareće rakete.

Napad je tekao sledećom šemom:

Posle nekoliko talasa bespilotnih letelica Geran-2, krstareće rakete završavaju uništvanje najvažnijh objekta. Prvi put od početka specijalne operacije u Ukrajini korištena je ovakva šema za gađanje ciljeva Oružanih snaga Ruske Federacije. Lansiranje krastrećih raketa sada izvode strateški bombarderi Tu-160 i Tu-95 iz Rostovske oblasti. Prema saopštenju ukrajinske strane, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su koristile rakete Kh-101 i Kh-555.

Kurir.rs/A.Mlakar

Oštećeno više od 400 infrastrukturnih ciljeva u Ukrajini

Više od 400 infrastrukturnih ciljeva širom Ukrajine oštećeno je u napadima koje je sprovodi Rusija od prošle nedelje, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik. Oleksij Černišov, ministar za razvoj zajednica i teritorija, rekao je da su ruski napadi od 10. oktobra pogodili 408 ciljeva, od kojih 45 energetskih stanica i više od 180 civilnih zgrada.

Više od 1100 gradova i sela u Ukrajini bez struje

Više od 1100 gradova i sela ostalo je bez struje posle 10 dana ruskih napada na ukrajinska energetska postrojenja. U proteklih 10 dana Rusija je izvela oko "190 masovnih napada projektilima, bespilotnim letilicama kamikazama u 16 ukrajinskih regija i u gradu Kijevu", rekao je portparol ukrajinske hitne službe Oleksandr Korunzij.

"Za sada su 1162 naselja u regijama Dnjepropetrovsk, Kirovograd, Žitomir, Harkov, Donjeck, Zaporižja, Lugansk, Mikolajiv, Herson ostala bez struje", rekao je Korunzij. Više od 70 ljudi je ubijeno, a 240 povređeno u udarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track