ŠOJGU U NEMILOSTI? Sve više se priča o smeni ministra odbrane, mogući naslednik navodno BIVŠI PUTINOV TELOHRANITELJ
Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

ako se situacija još pogorša

ŠOJGU U NEMILOSTI? Sve više se priča o smeni ministra odbrane, mogući naslednik navodno BIVŠI PUTINOV TELOHRANITELJ

Planeta -

Masovni mediji u Ukrajini su objavili da se u Kremlju navodno raspravlja o smeni Sergeja Šojgua na rukovodećoj poziciji Ministarstva odbrane Ruske Federacije, i imenovanju general-pukovnika Aleksija Djumina, bivšeg telohranitelja Vladimira Putina, koji trenutno vodi oblast Tula.

Zanimljivo je da na današnjoj sednici Saveta bezbednosti na kojoj je Putin objavio uvođenje ratnog stanja nije bio prisutan ministar odbrane Šojgu.

Tokom obraćanja koje su prenosile ruske televizije jasno se vidi da Šojgua nema, iako je stalni član tog tela, ali da su prisutni Valerij Gerasimov i Viktor Zolotov, koji nisu stalni članovi Saveta bezbednosti.

Ovo nije prvi put da ministar odbrane Rusije nije prisutan na sastancima Saveta bezbednosti dok Putin saopštava važne odluke vezane za rat u Ukurajini.

Čak, odsustvo prvog čoveka ruske vojske dok Rusija vodi rat u susednoj državi bilo je toliko primetno da se nedeljama nagađalo da li je Šojgu, inače jedan od Putinovih najbližih ljudi, pao u nemilost. Takoe, mediji su pisali o različitim razlozima za Šojguov „nestanak“ uključujući i srčani udar, svađu sa ruskim predsednikom i „mnogo posla“, navodi portal Nova.s

Ukrajinski portal Oborzevatel navodi da se u Kremlju navodno raspravlja o imenovanju general-pukovnika Aleksija Djumina, bivšeg telohranitelja Vladimira Putina, koji trenutno vodi tulsku oblast, na visoku funkciju u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. Prema pisanju medija, njegovu kandidaturu lobira šef Čečenije Ramzan Kadirov, koji je kritikovao rukovodstvo Ministarstva odbrane i šef „Vagnera“ Jevgenij Prigožina.

Zamena Šojgua Djuminom je navodno moguća u slučaju još većeg pogoršanja situacije na frontu .

Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Dan pobede
foto: EPA /MAXIM SHIPENKOV

Navodi se da među lobistima ima i drugih političara a mediji navode da je Kremlj navodno stao na stranu Kadirova i Prigožina, koji su okrivili Ministarstvo odbrane. Razgovara se o kadrovskoj rekonstrukciji resora, iako je samo jedan zamenik ministra odbrane Dmitro Bulgakov do sada izgubio funkciju.

Djumin je iz Kurska, ima 50 godina. U prošlosti je mnogo godina služio kao Putinov telohranitelj. Godine 2014. dobio je Zvezdu heroja Rusije.

2015. godine je predvodio Generalštab Kopnene vojske Ruske Federacije, dobio čin general-potpukovnika, a ubrzo postao zamenik ministra odbrane (na ovoj funkciji je radio samo mesec dana).

Djumin je ličnost bliska ruskom predsedniku. A njen region je sada od posebnog značaja za vlasti: u regionu Tula postoje velika odbrambena preduzeća, koja uspevaju da ispune sve veći broj porudžbina za odbrambenu opremu, posebno za protivvazdušne raketne sisteme.

"U bliskoj budućnosti guverner Tule može biti imenovan za Šojguovog pomoćnika, a u budućnosti bi mogao dobiti i mesto zamenika ministra. Ako se neuspesi Rusije na frontu nastave, Djumin bi mogao da zameni samog Šojgua", navode izvori.

2017. godine fondacija „Peterburgskaja politika” uvrstila je Djumina u prva tri verovatna naslednika Putina. Prema otvorenim izvorima, general-pukovnik ima najmanje 13 različitih nagrada ruskog rukovodstva.

(Kurir.rs/Oborzevatel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track