200 MILIJARDI EVRA ZA STANOVNIŠTVO I PRIVREDU: Nemački parlament izglasao paket pomoći koji je izazvao bes članica EU
Foto: EPA

pomoć

200 MILIJARDI EVRA ZA STANOVNIŠTVO I PRIVREDU: Nemački parlament izglasao paket pomoći koji je izazvao bes članica EU

Planeta -

Nemački parlament danas je usvojio vladin predlog da se privredi i stanovništvu obezbedi 200 milijardi evra na ime pomoći zbog drastičnog poskupljenja energenata, uprkos tome što su ostale članice Evropske unije kritikovale taj potez.

Da bi usvojeni plan mogao da se realizuje neophodno je suspendovati ustavnu odredbu koja ograničava strukturno neto zaduživanje savezne vlade na 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali je, takođe, predviđeno da ona ne mora da se poštuje "u slučaju vanrednih hitnih slučajeva“, prenosi Politiko.

Kancelar Olaf Šolc napisao je na Tviteru posle glasanja u Bundestagu da je to "zeleno svetlo" za primenu te odredbe i istakao da je to dobra vest za sve koji sa zabrinutošću gledaju na svoje komunalne troškove, kao i za privrednike.

Za sada nije poznato kako će taj plan tačno funkcionisati i to će vlada naknadno utvrditi.

Nemački plan, koji nije dogovoren na nivou EU, izazvao je žestoke kritike, jer su članice Unije zabrinute da će dovesti do poremećaja na unutrašnjem tržištu, zbog toga što će nemačka preduzeća imati jeftiniju energiju nego njihova evropska konkurencija.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da su za ublažavanje posledica skupih energenata neophodna "zajednička sredstva na evropskom nivou“, a francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer je upozorio da se "ulazi u rizik razbijanja evrozone“ ako članice EU ne koordiniraju svoje strategije za borbu protiv aktuelne krize.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja