KREMLJ: Makron i Šolc ne pokazuju želju da posreduju u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom da se okonča rat! Ne slušaju rusku stranu
Foto: Shutterstock

ogLasio se peskov

KREMLJ: Makron i Šolc ne pokazuju želju da posreduju u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom da se okonča rat! Ne slušaju rusku stranu

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc ne pokazuju želju da učestvuju u posredovanju u mirovnim pregovorima za rešavanja sukoba u Ukrajini, saopštio je danas Kremlj.

"Što se tiče Makrona i Šolca, oni u poslednje vreme ne pokazuju želju da slušaju stav ruske strane ni da učestvuju u bilo kakvim naporima u vezi sa posredovanjem", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je pohvalio stav Ankare, koji se vrlo razlikuje od stavova Pariza i Berlina.

"Ankara pokazuje spremnost da nastavi posredničke napore" koje "veoma ceni" ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je Peskov.

Članica NATO-a, Turska, koja je veoma zavisna od ruskog gasa i nafte, pokušava od početka ruske ofanzive, 24. februara, da održi odnose i sa Ukrajinom i Rusijom i nije se pridružila medjunarodnim sankcijama uvedenim Moskvi.

Ankara je odigrala ključnu ulogu u razmeni zarobljenika u septembru izmedju Rusije i Ukrajinem, a u julu u zaključivanju sporazuma izmedju dve zemlje, pod okriljem UN, kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora i Bosfora.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track