RUSIJA POČINJE NUKLEARNU VEŽBU GROM: Manevri velikih razmera strateških nuklearnih snaga, uključeno i lansiranje raketa
Foto: Profimedia

OBAVEŠTENE I SAD

RUSIJA POČINJE NUKLEARNU VEŽBU GROM: Manevri velikih razmera strateških nuklearnih snaga, uključeno i lansiranje raketa

Planeta -

Rusija je obavestila SAD da je počela njihova godišnja nuklearna vežba i da će od srede ona uključiti i lansiranje nuklearnih raketa, prenose američki zvaničnici.

Američki zvaničnici opisali su godišnju vežbu kao „rutinsku“ otprilike u ovo doba godine, ali upozoravaju da će se vežba održati posle pojačane ruske retorike o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini.

Ruska nuklearna vežba „Grom“ obično uključuje manevre velikih razmera strateških nuklearnih snaga, uključujući lansiranja raketa, rekao je visoki vojni zvaničnik ranije ovog meseca.

Zvaničnici su očekivali godišnju vežbu već nekoliko nedelja, ali su tek nedavno dobili obaveštenje iz Rusije.

Ruska vežba se poklapa s dugo planiranom nuklearnom vežbom NATO-a „Stalno podne“. Ovogodišnja NATO vežba, čiji je domaćin Belgija, održava se od 17. do 30. oktobra i uključuje 14 zemalja.

Učestvovaće američki bombarderi B-52 dugog dometa koji će leteti iz vazdušne baze Minot u Severnoj Dakoti. U vežbu su uključeni i borbeni avioni četvrte i pete generacije, ali se neće koristiti živo oružje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima ranije ovog meseca da NATO vežba ima za cilj da osigura da sposobnosti NATO-a za nuklearno odvraćanje „ostanu bezbedne, sigurne i efikasne“.

Stoltenberg je rekao i da će NATO „pratiti“ rusku vežbu i „ostati na oprezu u svetlu prikrivenih nuklearnih pretnji i opasne nuklearne retorike koju smo videli s ruske strane“.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track