STIŽU GENERALI ZIMA I BLATO! NISKE TEMPERATURE ODREĐUJU TOK RATA U UKRAJINI: Najteži uslovi biće u novembru i decembru!
Foto: Shutterstock

ANALIZA RATA

STIŽU GENERALI ZIMA I BLATO! NISKE TEMPERATURE ODREĐUJU TOK RATA U UKRAJINI: Najteži uslovi biće u novembru i decembru!

Planeta -

Najteži uslovi biće u novembru i decembru - deo razdoblja koje Rusi zovu "rasputica", vreme kada se putevi natope blatom i postaju neprohodne

Vol strit džurnal, u opširnoj analizi, najavljuje da će početak zime izmeniti tok rata u Ukrajini, zbog niskih temperatura i kraćih dana.

“Bliži se zima u ukrajinskoj stepi. Kako temperature padaju, slede talasi hladne kiše što rastvaraju asfalt i polja, pretvarajući ih u blato koje zapljuskuje ljude i opremu. Zatim dolaze duboki mraz i sneg koji stvrdnjavaju tlo, ali ga čine težim za borbu”, navodi na početku teksta Vol strit džurnal.

Hladnoća, zimski uslovi, kraći dan…sve to uticaće i na moral i zdravlje trupa, umanjiće delotvornost oružja i senzora za prikupljanje obaveštajnih podataka i umnožiće logističke poteškoće za vojnike koji će biti na linijama.

"Kopneni rat je uopšteno vrlo težak. Zimsko ratovanje je dvostruki izazov", potvrdio je za Vols strit džurnal Mikola Bjeliškov, istraživač na Nacionalnom institutu za strateške studije u Kijevu koji podržava ukrajinska vlada.

Prema Bjeliškovu, pokrenuti veliku ofanzivu na 15 stepeni ispod nule biće izazov za obe strane, a na to treba dodati i da je Rusija uništila dronovima ukrajinska postrojenja za proizvodnju električne energije i toplane.

Slično misli i Ben Beri, stručnjak za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu. "Ali ako se bilo koja strana želi da se bori, može nastaviti da se bori", rekao je on.

Ukrajina je već pozvala zapad da im pomogne u zalihama za zimu, a ta pomoć već je počela da stiže.

Ništa drugačije nije ni na drugoj, ruskoj strani, jer Rusija dovodi pojačanja, često loše obučena, sastavljena uglavnom od mobilizovanih ljudi.

haubica, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodimir Zelenski
foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia, epa SERGEY DOLZHENKO, ap Leo Correa, epa OLEG PETRASYUK, ap Gavriil Grigorov, Vladimir Mordunov UPI Profimedia

Zapadni zvaničnici veruju da će Ukrajina biti bolje opremljena od Rusa, a njeni su vojnici takođe bolje motivisani.

Ipak, pošto je rat u istočnoj Ukrajini u većem delu artiljerijski, u okviru kog se ukrajinske trupe brzo premeštaju s lokacije na lokaciju znajući da će Rusija gađati mesto s kojeg su ispaljene granate, na snegu će tragovi ukrajinskih vozila biti vidljivi ruskim bespilotnim letelicama, pomoću kojih će moći da utvrde kuda su se vojnici prebacili. Ako vojnici zapale vatru da se ugreju, biće još uočljiviji.

Najteži uslovi biće u novembru i decembru - deo razdoblja koje Rusi zovu "rasputica", vreme kada se putevi natope blatom i postaju neprohodne.

Ruska strana kaže da će "general Zima" i njegov kolega "general Blato" stati na stranu Rusije kao što su to činili u prošlim vekovima kako bi odbili Napoleonove i Hitlerove snage od Moskve. Ipak, ovaj je put Rusija napadačka vojska, a ne odbrambena.

Ukrajinska strana se međutim veoma dobro pripremila, bar tako tvrde. Vojnicima su već sada dali po dva para čizama I dosta čarapa. U rovove su ukopali peći, a stalno im stiže pomoć sa Zapada.

Jedanukrajinski general čak tvrdi da će Rusi više patiti. "Samo u reklamama ruska oprema radi na minus 20 stepeni”, uveren je on.

Značajno je pomenuti da su ruski vojni blogeri počeli kampanju prikupljanja pomoći ruskim vojnicima na frontu, apelujući da im se donira topla odeća, čarape, ćebad… što možda bolje govori o pravom stanju stvari na frontu, uprkos tome što su Putina vodali po kampovima i pokazivali mu zimsku opremu za vojsku.

Kurir.rs/B92/Wall Street Journal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track