MASK: Politika moderiranja na Tviteru neće se menjati, zasad!
Foto: EPA / Patrick Pleul / POOL, Shutterstock

PORUKA

MASK: Politika moderiranja na Tviteru neće se menjati, zasad!

Planeta -

Novi vlasnik popularne društvene mreže oglasio se nakon što je za 44 milijarde dolara preuzeo upravljanje kompanijom

Američki milijarder Ilon Mask poručio je da se politika moderiranja, upravljanja nalozima na Tviteru, neće menjati, barem zasad! Mask je za 44 milijarde dolara kupio popularnu društvenu mrežu i obećao da će poštovati slobodu govora.

Sloboda govora

- Da budemo superjasni. Još nismo doneli nikakve odluke što se tiče moderiranja sadržaja na Tviteru - poručio je Masku u seriji poruka nakon akvizicije koja je privukla veliku pažnju svetske javnosti. Osnivač kompanije "Tesla" ranije je najavio da će biti formiran novi savet koji će upravljati nalozima na Tviteru.

- Svi koji su suspendovani zbog manjih i sumnjivih razloga biće oslobođeni iz Tviterovog zatvora. Komedija je sada legalna na Tviteru - naveo je Mask.

Potencijalne promene koje se očekuju privlače veliku zabrinutost onih koji redovno koriste ovu društvenu mrežu, a među kojima je veliki broj novinara i zaposlenih u državnim službama. Naime, najava popuštanja u strogim propisima mogla bi da dovede do porasta govora mržnje i lažnih informacija.

Zanimljivo je da je nekoliko zaposlenih na visokim funkcijama najavilo da će napustiti kompaniju nakon Maskovog preuzimanja.

- Novi savet će imati široko različito gledište. Nikakve velike odluke o sadržaju ili vraćanju naloga neće se donositi pre nego što se formira novi savet. Među onima koji su najavili odlazak iz kompanije nalaze se šef finansija Ned Sigal, šef borda direktora Bret Tejlor, izvršni direktor i jedan od osnivača Parag Agraval.

Po svemu sudeći, Donald Tramp, bivši predsednik SAD, koji je imao jedan od najpopularnijih naloga na Tviteru, pre nego što mu je oduzet zbog podstrekivanja na nasilje, moraće još da sačeka kako bi se vratio na ovu društvenu mrežu. Tramp je, podsećamo, nakon što su mu suspendovani pa ukinuti nalozi na društvenim mrežama osnovao sopstvenu mrežu nazvavši je Istina.

Manje oglasa

Zanimljivo je i reagovanje "Dženeral motorsa", jedne od najvećih američkih kompanija, koji je objavio da će suspendovati svoje oglašavanje na Tviteru nakon promene vlasničke strukture.

Najveći američki proizvođač automobila poručio je da želi da proceni u kom će se smeru novi Tviter kretati. Iz kompanije su najavili da će i dalje koristiti Tviter za kontakt s mušterijama, ali da neće plaćati oglašavanje.

Jedan od prvih poteza

Kanjeu Vestu vraćen nalog

Jedan od prvih primetnih poteza nakon promene vlasničke strukture u Tviteru jeste ponovno aktiviranje naloga repera Kanjea Vesta!

Naime, njegov nalog na Tviteru je bio suspendovan više nedelja zbog njegovih antisemitskih izjava.

- Učinimo antisemitizam ponovo velikim - jedan je od komentara koji aludira na slogan kampanje Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD: Učinimo Ameriku ponovo velikom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track