Incko: BiH ostaje nedeljiva i međunarodno priznata

Incko: BiH ostaje nedeljiva i međunarodno priznata

Planeta -
Izjave iz RS su koordinirane i orkestrirane. Te izjave su odraz politike. Verujem da je nekima cilj cepanje BiH i njihove aktivnosti i izjave su usmerene ka guranju zemlje u tom pravcu, rekoa je Valentin Incko

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, austrijski diplomata Valentin Incko, izjavio je da će uprkos pozivima na otcepljenje tog entiteta, BiH trajno ostati nedeljiva i međunarodno priznata zemlja.

"Osporavanje budućnosti Bosne i Hercegovine kao suverene zemlje je uzaludno i jedino što se time postiže je podizanje međunacionalnih tenzija i odvraćanje očajnički potrebnih stranih investicija, koje su neophodne da bi se otvorila nova radna mesta", poručio je Incko.

Osporavanja državnosti BiH prvi čovek međunarodne zajednice u ovoj zemlji nazvao je sistematskim i planiranim.

"Izjave iz RS su koordinirane i orkestrirane. Te izjave su odraz politike. Verujem da je nekima cilj cepanje BiH i njihove aktivnosti i izjave su usmerene ka guranju zemlje u tom pravcu. Drugi ne dele iste ciljeve, ali nisu u stanju da krenu dalje od uskopolitičkih interesa i rade u interesu cele BiH", naveo je Incko.

On je istakao da međunarodna zajednica ostaje privržena BiH i da daje punu podršku apsolutnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, podsetivši da se njegov mandat odnosi na sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je predviđa mogućnost otcepljenja.

Incko je, takođe, u intervjuu Anadoliji odbacio tvrdnje svetskih pravnih eksperata i analitičara da su SAD i Evropa svesno projektovale dejtonsku BiH sa ograničenim rokom trajanja i da će se ova zemlja raspasti.

Rekao je da izmene Ustava neće biti ograničene samo na sprovođenje presude Evropskog suda u slučaju "Sejdić-Finci", nego da će zahvatiti i prekomponovanje Federacije BiH, čime bi se smanjio broj kantona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track