VELIKA POBEDA NETANJAHUA: Bivši premijer ima stabilnu većinu zahvaljujući podršci ultradesničara, Likud će imati 34 poslanika
Foto: EPA-EFE/GALI TIBBON / POOL

broje se poslednji glasovi

VELIKA POBEDA NETANJAHUA: Bivši premijer ima stabilnu većinu zahvaljujući podršci ultradesničara, Likud će imati 34 poslanika

Planeta -

Izraelski izborni zvaničnici broje danas poslednje glasove sa parlamentarnih izbora održanih u utorak i očekuje se da bivši premijer Benjamin Netanjahu ponovo dodje na vlast zahvaljujući podršci saveznika ultradesničara.

Iznenadjenje u poslednjem trenutku je i dalje moguće ako mala levičarska partija Merec uspe da predje izborni prag, udje u parlament i umanji Netanjahuovu većinu.

Izgledi su, medjutim, veoma mali i kako se veruje Netanjahuovi saveznici se već dogovaraju o ministarskim portfeljima u vladi koja će biti najdesnija u istoriji Izraela.

Izbrojano je više od 90 odsto glasova i konačni rezultati bi mogli danas biti objavljeni.

Netanjahu i njegovi saveznici, partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, očekuju da će imati 65 poslaničkih mandata, od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Njegovi protivnici predvodjeni predsednikom prelazne vlade Jairom Lapidom će imati 50 poslanika.

Očekivana pobeda Netanjahua i stabilna većina okončaće političku krizu u Izraelu, bar zasad.

Izraelci će, medjutim, i dalje biti podeljeni u odnosu na svoje rukovodstvo i vrednosti koje definišu njihovu državu, odnosno da li je ona jevrejska, demokratska ili i jedno i drugo.

Na osnovu 93 odsto prebrojanih glasova Netanjahuov konzervativni Likud će imati 32 poslanika. Lapidova stranka centra Ima budućnosti (Ješ atid) 24 poslanika, ultradesni Verski cionizam 14, Nacionalno jedinstvo desnog centra 12, verska partije Šas 11, a Ujedinjena Tora judaizam osam.

Arapska partija Raam imaće pet poslanika, a Hadaš-Tal u kojoj takodje preovladjuju Arapi isto toliko, dok će Laburistička stranka levog centra imati četiri poslanika.

Pošto rezultati budu zvanično objavljeni predsednik odredjuje jednog kandidata, obično iz najveće partije, da formira vladu u roku od četiri nedelje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track