KAPITALIZAM JE DOVEO DO GLOBALNOG ZAGREVANJA I TREBALO BI GA SRUŠITI: Greta Tunberg poziva na pad svetskog sistema
Jasno i glasno Greta Tunberg, Foto: EPA

APEL

KAPITALIZAM JE DOVEO DO GLOBALNOG ZAGREVANJA I TREBALO BI GA SRUŠITI: Greta Tunberg poziva na pad svetskog sistema

Planeta -

Švedska eko-aktivistkinja tvrdi da se globalno zagrevanje koje sve više uzima danak može rešiti samo sistemskom transformacijom

Poznata švedska aktivistkinja Greta Tunberg (19) pozvala je na rušenje kapitalizma, koji je označila kao glavnog krivca za klimatske promene, što je dovelo do globalnog zagrevanja!

Kako prenosi britanski Telegraf, ona je ušla u političku arenu pozivajući na transformaciju političkog sistema i navodeći da je rasizam kriv za zagrevanje naše planete.

Bez rešenja

Greta Tunberg je krenula u kampanju promovisanja svoje "Knjige o klimi" (The Climate book), rekavši prisutnima na promociji u Londonu da se "svet više nikad neće vratiti u normalu".

Na protestu u Stokholmu: Greta Tunberg
Na protestu u Stokholmu: Greta Tunbergfoto: EPA

- Globalno zagrevanje može biti sprečeno samo transformacijom sistema. Kapitalistički sistem je definisan kolonijalizmom, imperijalizmom, ugnjetavanjem i genocidom takozvanog globalnog severa kako bi se akumuliralo bogatstvo koje i danas oblikuje svetski poredak - rekla je ona i nastavila:

- Ako nam je ekonomski rast jedini prioritet, onda bi ono što sada doživljavamo trebalo da bude upravo ono što treba da očekujemo - dodala je Greta, pre nego što je vađenje fosilnih goriva nazvala "rasističkim".

Njeni kritičari, međutim, ističu da je globalni životni standard uveliko porastao u eri kapitalizma, dok su emisije ugljen-dioksida, glavnog krivca za efekat staklene bašte, koja dovodi do globalnog zagrevanja, u kapitalističkoj Americi opadale sve do početka milenijuma.

Posledica klimatskih promena Poplave u Pakistanu
Posledica klimatskih promena Poplave u Pakistanufoto: EPA

Greta Tunberg ističe da se ne zalaže za povratak na "socijalizam, liberalizam, komunizam, konzervativizam ili centrizam", za koje tvrdi da su svi propali. Švedska aktivistkinja, koja je i ranije kritikovana zbog toga što nije nudila rešenje problema, nije navela kojim sistemom bi kapitalizam trebalo da bude zamenjen.

Šetnje i protesti

Greta se u centru pažnje našla nakon što je 2018. godine u rodnoj Švedskoj organizovala seriju protesta u svojoj školi. Ubrzo je privukla pažnju i svetske javnosti iznoseći predviđanja da nas očekuje ekološki armagedon.

Učestvovala je na brojnim konferencijama, samitima pod okriljem UN, kao i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj. Greta nije prva koja je pozvala na radikalnu promenu svetskog poretka. To zagovara i Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma.

Ne ide u Egipat

Propušta samit o klimi

Greta Tunberg je najavila da neće prisustvovati ovogodišnjoj konferenciji UN o klimi koja u subotu počinje u Egiptu. Ona je poručila da je ova konferencija "prevara i primer kako se političari peru i lažno sebe predstavljaju kao borce za zaštitu prirode".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track