PENTAGON I HOLANĐANI FINANSIRAJU OBNOVU ČEŠKIH TENKOVA T-72 ZA UKRAJINU: Na ratištu krajem decembra!
Foto: Twitter/TheDeadDistrict

naoružavanje

PENTAGON I HOLANĐANI FINANSIRAJU OBNOVU ČEŠKIH TENKOVA T-72 ZA UKRAJINU: Na ratištu krajem decembra!

Planeta -

Pentagon je u petak uveče saopšti da je za Ukrajinu obezbeđen novi paket vojne pomoći koji je vredan 400 miliona dolara.

U okviru tog paketa predviđeno je da Vašington ukrajinskoj vojsci isporuči 250 oklopnih vozila točkaša M1117, 40 brzih čamaca, 1.100 dronova kamikaza Feniks Goust i svakako jedan od najzanimljivih detalja 45 tenkova T-72, odnosno taj broj je ubrzo dupliran na 90 iz viškova češke armije koji će biti dekonzervirani i obnovljeni u čemu učestvuju preko podizvođača SAD i Holandija, a onda poslati krajem decembra na ukrajinsko ratište.

Ono što je predmet nagađanja, jeste šta uključuje paket obnove tenka, čiji če SUV (Sistem za upravljanje vatrom biti ugrađen) komunikaciona oprema, optika i da li će tenkovi dobiti aktivnu i pasivnu zaštitu.

Za sada se može samo nagađati i da li će tenk možda biti na nivou standarda ćeških M-4 ali to ostaje da se vidi kad se ti tenkovi isporuče.

Inače najveći najveći donatro tenkova T-72 Ukrajini je Poljska koja je predala Kijevu 237 tenkova T-72M1 i za uzvrat od SAD kao tesna saveznica dobila tenkove M1A3 Abrams. Svoje tenkove T-72 donirala je u manjem obimu Slovačka i Češka iz svojih zaliha, kao i Makedonija. Slovenija je nedavno donirala 28 tenkova M-55S što je u stvari modifikacija tenka T-55. Takođe je bilo govora i da se doniraju tenkovi M-84, ali taj posao nije realizovan zbog promene vlasti u Sloveniji iako je sve bilo spremno za predaju M-84 Kijevu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track