KINA I RUSIJA STAVILE VETO NA POKUŠAJ OSUDE SEVERNE KOREJE ZBOG BALISTIČKIH RAKETA: Propala 9 sednica Saveta bezbednosti UN
Foto: EPA / KCNA

Tri zapadne članice bile za

KINA I RUSIJA STAVILE VETO NA POKUŠAJ OSUDE SEVERNE KOREJE ZBOG BALISTIČKIH RAKETA: Propala 9 sednica Saveta bezbednosti UN

Planeta -

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije ništa preduzeo ni posle devete sednice ove godine o Severnoj Koreji, koja izvodi raketna lansiranja jer su to sprečile Kina i Rusija.

Tri zapadne članice Saveta bezbednosti osudile su akcije Pjongjanga odvojeno. To je učinilo i deset nestalnih članova Saveta bezbednosti.

Akcije Severne Koreje ranije je osudio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, a na sastanku Saveta bezbednosti njegov pomoćnik Kaled Kjari upozorio je da Savet bezbednosti treba da bude jedinstven oko ovakvih pitanja.

Samo u poslednjoj nedelji, Severna Koreja je lansirala 25 raketa, uključujući interkontinentalne, koje bi teoretski mogle da stignu do Sjedinjenih Država. Navodi se i da se Pjongjang sprema za novu nuklearnu probu, koju je rezolucijama zabranio i Savet bezbednosti UN.

Kineski ambasador Zhang Jun izrazio je protivljenje nuklearnim probama, ali njegova zemlja nije voljna da učini bilo šta da ih spreči. Umesto Severne Koreje, za eskalaciju tenzija okrivio je SAD i Južnu Koreju, koje izvode zajedničke vojne vežbe.

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild je, ne navodeći njeno ime, optužila Kinu i Rusiju da su se trudili da pronađu izgovore za postupke Severne Koreje, što čini sprdnju Savetu bezbednosti UN.

Ona je naglasila da vojne vežbe ne ugrožavaju nikoga i da je vlada SAD otvorena za dijalog. Francuski ambasador Nikola de Rivijer je, međutim, verovao da se Pjongjang sprema za svoju sedmu nuklearnu probu.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track