RUSKI DRON KAMIKAZA LANCET VEĆA GLAVOBOLJA ZA UKRAJINCE NEGO IRANSKI ŠEHID: Posle S-300 na red došle haubice i čamci VIDEO
Foto: Youtube/Хрюн Моржов, Youtube/russia Today

RAT PREKO DALJINSKOG

RUSKI DRON KAMIKAZA LANCET VEĆA GLAVOBOLJA ZA UKRAJINCE NEGO IRANSKI ŠEHID: Posle S-300 na red došle haubice i čamci VIDEO

Planeta -

Ruski dronovi kamikaze Lancet pored iranskih Šehid -136 postali su dominantno obeležje rata na istoku Ukrajine, a ruska vojska počela je da ih sve intenzivnije koristi u napadima, na samohodne haubice M-109, Krab SH 155 i PZH 2000, vučne američke M-777, osmatračke radare i patrolne čamce od skora.

Dijapazon napada postaje sve širi. Koristili su se prvo za eliminaciju ukrajinske PVO familije sistema S-300 PS, PMU, Buk M1, Osa AKM i Strela 10. A onda na meti su se našle artiljerijske baterije.

Nedavno je prikazan i snimak na kome se vidi kako dron kamikaza Lancet uništava ukrajinski osmatrački radar 36D6M namenjen za otkrivanje malih ciljeva na malim visinama.

Inače ovaj radar otkriva cilj veličine 0,1 metar kvadratni na visini od 100 metara.

Međutim, ono što ukrajinskoj vojsci stvara veliku glavobolju jeste što ruski dron Lancet leti na visinama od 5-50 metara i ima radarski odraz od samo 0,01 metar kvadratni što zahteva od operatera visoku obućenost. Otuda i snimak patrolnog čamca Ukrajinske mornarice, koji je pogodio Lancet.

Inače veliki problem Ukrajinaca je i nedostatak vizuelnih osmatrača, i PVO odeljenja oko artiljerijskih baterija, a čime ostaju jako brzo bez oruđa, ali i posada. Inače do sada je čak 7 komandanta artiljerijskih brigada i diviziona likvidirano upravo u napadima Lancetom, dok su izvodili kontrabaterijska delovanja prema ruskim jednicama.

Ono što je interesantno jeste da Rusi primenjuju taktiku da iranski osmatrački dronovi Mohar-6 izviđaju teren iznad zone delovanja i posle kraćeg osmatranja i lociranja cilja šalje se Lancet koji pogađa cilj, a osmatrački dron sve to beleži. Posle napada sledi artiljerijski udar, sa čime se stvara glavobolja ukrajinskoj artiljeriji i zahteva maskiranje i napuštanje vatrenog položaja što oni ne rade tako često.

Šta je Lancet

Lancet je dron kamikaza ruske porizvodnje koji je razvila komapnija ZALA AERO na sopstvenu inicijativu. Cena Lanceta je 20-30 hiljada dolara. Ono što se zamera ovom dronu je mala jačina bojeve glave svega tri kilograma. Trajanje leta iznosi 40 minuta, a maksimalna brzina drona je 110 kilometara na čas. Lancet pre udara spušta se na visinu od nekoliko metara, sa čime se smanjuje opasnost da bude uništen, odnosno obren od strane PVO. Inače pre udara dron može da kruži i pretražuje teren, pre nego što otkrije metu i obruši se na nju po uzoru na vođenu raketu.

Inače osim stacinarnih ciljeva, Lancet može da građa i ciljeve u pokretu, kao na primer raketni sistem OSA ukrajinke vojske koji je uništen u pokretu pri brzini od 50-60 kilometara na čas.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track