"UKRAJINA JE SAMO ZAGREVANJE, ONO VELIKO TEK DOLAZI!" Šok upozorenje američkog admirala: Brod polako tone!
Foto: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

kritika

"UKRAJINA JE SAMO ZAGREVANJE, ONO VELIKO TEK DOLAZI!" Šok upozorenje američkog admirala: Brod polako tone!

Planeta -

Admiral Čarls A. Ričard iz američke strateške komande izdao je otvoreno upozorenje, rekavši da kineska nuklearna pretnja predstavlja "ne tako dalek problem", piše CNN

Jedan od najviših američkih vojnih komandanata, koji nadgleda američki program nuklearnog oružja, pozvao je Sjedinjene Države da poboljšaju svoje odbrambene sposobnosti. On je upozorio da Kina razvija nuklearno oružje brže od SAD i dodao: "Ono veliko tek dolazi“.

"Dok procenjujemo naš nivo odvraćanja od Kine, brod polako tone. Polako tone, ali tone, budući da oni u osnovi stavljaju sposobnosti na teren brže od nas", istakao je on i naveo da vojska sporo reaguje. On je dodao da zemlja treba da vrati dinamiku i duh moći iz 50-ih i 60-ih godina.

"Ova ukrajinska kriza u kojoj se trenutno nalazimo samo je zagrevanje. Ono veliko tek dolazi i neće proći mnogo vremena pre nego što budemo testirani na načine na koje nismo bili testirani dugo vremena", rekao je Ričard.

On je opisao Pentagon kao "odgovornog za globalnu komandu i kontrolu američkih strateških snaga radi postizanja kritičnih ciljeva nacionalne bezbednosti". Kao takav, njegov posao je da daje preporuke predsedniku i ministru odbrane o vojnim sposobnostima potrebnim da bi SAD bile bezbedne i ispunile svoje strateške ciljeve. Ričard je rekao da je trenutno razmišljanje zastarelo, a nuklearno "zveckanje" ruskog predsednika Vladimira Putina pokazalo je da je vreme za hitnu ponovnu procenu.

"Moramo da napravimo neke brze, suštinske promene u načinu pristupa odbrani ovog naroda", tvrdi on.

On je rekao da američki rivali poput Kine prave dramatične korake u vojnim inovacijama koje predstavljaju pretnju za SAD. Kao svetlu tačku ukazao je na američke podmorničke sposobnosti, sa američkom podmorničkom flotom. Takođe je primetio da je pre 60 godina američka vojska bila agilnija, snalažljivija i inovativnija.

"Nekada smo znali da se krećemo brzo, ali smo izgubili veštinu toga", ustvrdio je on.

Podsećanja radi pretnja nuklearnog armagedona, koju poslednjih meseci intenzivno pojačava Putin, pojavljuje se u praktičnoj politici američke vlade, koja je nedavno najavila kupovinu joda – u ogromnim količinama. Jod se, zapravo, koristi u hitnim slučajevima za ublažavanje simptoma radijacije u nuklearnom napadu.

Bajdenova administracija veoma ozbiljno shvata Putinove pretnje, pa je Ministarstvo zdravlja objavilo da će potrošiti i 290 miliona dolara na lek protiv radijacije pod nazivom Nplate, koji planira da doda u svoje zalihe za "nuklearne vanredne situacije”. Nplate, takođe poznat kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju.

Ovaj potez najjače svetske sile dovoljan je razlog za uzbunu. U avgustu je generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe poslao jezivo upozorenje da je svet "jedna pogrešna procena" udaljen od opšteg nuklearnog uništenja. Zvaničnici američkog Ministarstva zdravlja rekli su Rojtersu da je kupovina Nplate-a deo tekućih napora da se zemlja pripremi za širok spektar pretnji, uključujući mogući nuklearni napad.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track