IZRAELSKI ULTRADESNIČAR VEĆ IZAZVAO SKANDAL: Optužio službu bezbednosti Šin bet za ubistvo Jicaka Rabina
Foto: EPA/ABIR SULTAN

oštre kritike sa svih strana

IZRAELSKI ULTRADESNIČAR VEĆ IZAZVAO SKANDAL: Optužio službu bezbednosti Šin bet za ubistvo Jicaka Rabina

Planeta -

Vođa ultradesne izraelske partije Verski cionizam Becalel Smotrič kritikovan je danas pošto je optužio bezbednosnu službu Šin bet da je odgovorna za ubistvo premijera Izraela Jicaka Rabina pre 27 godina.

Smotriča su kritikovali i članovi odlazeće vlade i poslanici koji će, kako se očekuje, biti u novoj desničarakoj vladajućoj koaliciji Benjamina Netanjahua, optuživši ga da širi teorije zavere i nanosi štetu reputaciji službe.

Avi Dihter, poslanik Netanjahuovog konzervativnog Likuda koji je bio šef bezbednosne službe od 2000. do 2005. godine, je oštro osudio Smotričevu izjavu, naglasivši da nema veze sa stvarnošću.

"Takve izjave nanose štetu dobroj reputaciji službi i zaposlenima u njoj koji rade i noću i danju da zaštite gradjane Izraela", rekao je Dihter.

Obraćajući se poslanicima u nedelju na specijalnoj sednici izraelskog parlamenta (Kneseta), posvećenoj sećanju na Rabina koga je ubio mladi ultradesni ekstremista Jigal Amir novembra 1995. godine, Smotrič je tvrdio da desničarska retorika protiv Rabina u to vreme bila opravdana i da je odigrala minimalnu ulogu u huškanju na nasilje.

Naprotiv, Šin bet, čiji je zadatak da štiti političare je odgovoran za tragediju, rekao je Smotrič.

"Oni koji su propustili da zaštite premijera Jicaka Rabina nisu bili ultradesničari i religiozni cionisti koji su s pravom kritikovali politiku njegove vlade, već bezbednosne službe koje su ne samo propustile da ga zaštite već takodje koristile neodgovorne manipulacije, koje nisu do danas otkrivene, da ohrabre ubicu da ispuni svoj plan", rekao je Smotrič u Knesetu.

Smotrič je danas uprkos kritikama ocenio da Šin bet mora preuzeti odgovornost za ubistvo.

"To nije teorija zavere", rekao je on, preneli su izraelski mediji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/KAMIL ZIHNIOGLU

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je objavo na Tviteru da su "neki lideri" pre Rabinovog ubistva širili atmosferu huškanja, očito aludirajući na Netanjahua koji je tada vodio opoziciju i podržavao gnev desničara protiv nastojanja Rabina da postigne mir sa Palestincima u zamenu za teritorijalne koncesije.

Rabin je ubijen posle mitinga za mir Tel Avivu. Ubica Amir, tada student, osudjen je na doživotnu robiju i još šest godina jer je ranio Rabinovog telohranitelja. Naknadno je osudjen na još osam godina zbog kovanja zavere za ubistvo.

"Šin bet je pokušao da zaštiti Rabina, naučio je lekcije i ispunio ulogu čuvara javnih zvaničnika posvećeno i proefsionalno.Optužbe protiv Šin beta su teorije zavere koje moraju biti izbrisane iz javnog diskursa i lideri i budući najviši ministri ne bi trebalo da ih potežu", napisao je Ganc.

Savez ultradesnih partija Verski cionizam, koji predvodi Smotrič, je posle prošlonedeljnih izbora treći po snazi u Knesetu i uz dve verske stranke glavni saveznik Netanjahuovog Likuda, koji je osvojio najviše poslaničkih mesta, 32.

Zajedno imaju 64 od ukupno 120 poslanička mandata u Knesetu. Očekuje se da će Smotrič biti ministar, a izraelski medji su objavili da on teži da dobije portfelj ministarstva odbrane.

(Kurirr.s/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track