"PRATILI SU GA DO IVICE LITICE": Tramp na udaru KRITIKA zbog gubitka kandidata koje je podržavao na međuizborima
Foto: AP

NAIŠAO na osude

"PRATILI SU GA DO IVICE LITICE": Tramp na udaru KRITIKA zbog gubitka kandidata koje je podržavao na međuizborima

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp naišao je na oštre kritike republikanaca nakon što su neki od kandidata koje je podržavao izgubili na međuizborima

To bi moglo malo da oslabi Trampovu poziciju, od koga se očekuje da objavi svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

Prema pisanju Njujork tajmsa, mnogi republikanci su kritikovali Trampa na društvenim mrežama, okrivljujući ga uglavnom za razočaravajuće rezultate na međuizborima.

„Republikanci u velikim delovima država su računali na pobedu Donalda Trampa. Republikanci su pratili Donalda Trampa do ivice litice", rekao je David Urban, savetnik Trampove kampanje iz 2016. godine.

„Čvrsto verujem da Tramp više ne bi trebalo da bude lice Republikanske partije“, rekao je Piter King, dugogodišnji Trampov pristalica i bivši republikanski član Predstavničkog doma sa Long Ajlenda.

Bivša sekretarka za štampu Bele kuće Kejli Mekineni rekla je da bi Tramp trebalo da odloži objavljivanje svoje kandidature nakon tako razočaravajućih rezultata izbora na sredini mandata.

Talas kritika proširio se na društvenim mrežama i raznim medijima, uključujući i Foks Njuz, koji je poznat po podršci bivšem predsedniku.

Kako je objavio Njujork tajms, ovo je Trampa stavilo na najslabiju političku tačku od njegovog "napada" na Kongres 6. januara 2021.

Međutim, mnoge Trampove pristalice takođe su tvrdile da je prerano reći da li će on pretrpeti trajnu političku štetu kao rezultat ovih kritika.

Tramp je, sa svoje strane, rekao medijima da je zadovoljan izbornim rezultatima, navodeći uspehe mnogih kandidata koje je podržao.

Amerikanci su u ponedeljak glasali na međuizborima za Kongres SAD na kojima se bira svih 435 poslanika donjeg, Predstavničkog doma Kongresa, čiji je mandat dve godine, i 35 od 100 članova gornjeg doma, Senata, za šestogodišnji mandat.

Biraju se i guverneri 36 od 50 saveznih država, i veliki broj zvaničnika saveznih država i nižih nivoa vlasti.

(Kurir.rs/Fikrikadim.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track