02:01

IZBORI U SAD SU PELINKOVAC KOMBINACIJA! Đukić: Rezultati ostavljaju gorko sladak ukus MOGUĆE VEĆE RAZUMEVANJE ZA NAŠU ZEMLJU

izbori za Kongres i senat

IZBORI U SAD SU "PELINKOVAC KOMBINACIJA!" Đukić za Kurir TV: Rezultati ostavljaju gorko sladak ukus PRIBLIŽAVAMO SE EGAL POZICIJI

Planeta -

Odziv birača u SAD-u tokom ovogodišnjih izbora za Kongres i Senat bio je drugi najveći u više od 50 godina.

Nešto manje od 50 odsto birača s pravom glasa izašlo je 8. novembra kako bi odlučili koji će predstavnici biti u Kongresu i Senatu.

O rezultatima ovih izbora govorio je u emisiji Puls Srbije Milan Đukić, advokat i poslanik SPO u AP Vojvodine.

puls
foto: Kurir televizija

- Prema onome kako stvari stoje približavamo se egal poziciji. Kao što klinci govore, ovi izbori su "pelinkovac kombinacija". Izazivaju gorko sladak ukus kod pripadnika obe partije. Republikanci su mislili da će osvojiti oba doma, ali gorko je to što nisu uspeli sa onolikom razlikom koju su predviđali. S druge strane demokrate su postigle više nego što su očekivale - rekao je Đukić.

On je posebno je istakao rezultat guvernera Floride Rona de Santisa.

Izbori u Americi, Džozef Bajden
foto: AP/Susan Walsh

- Dobar rezultat napravio je guverner Floride Ron de Santis, što će recimo Trampu izazavati gorko sladak ukus. S jedne strane Tramp ga je podržao, a sada kad vidi koliki je autoritet ostvario ima razloga da strahuje da će ga De Santis smeniti sa pozicije lidera republikanske partije - rekao je Đukić, a potom je komentarisao trenutne rezultate koji su stigli u emisiju.

Trenutni rezultati:

SENAT (ukupno 100 mesta)

Demokrate 48 Republikanci 49

KONGRES (bira se 435 mesta)

Demokrate 191 Republikanci 209

- Prema anketama koje su prethodile, očekivala se veća razlika. Jedan deo Trampovih kandidata nije najbolje prošao. Moguće je da će se ove razlike menjati, ali rekao bih da će na kraju stanje u senatu biti egal, dok će u kongrasu republikanci biti u blagoj prednosti - ocenio je Đukić i dodao da su ovi izbori samo uvod za predsedničke, na koje će, kako veruje, izaći mnogo veći broj ljudi.

Izbori u Americi
foto: EPA/Us Senate, AP/Susan Walsh, AP

- Ne očekujem, što se tiče spoljne politike, neke važnije promene. Prvo jer će nju voditi aktuelna administracija, a drugo jer Amerika bez obzira na to ko je na vlasti vodi spoljnu politiku po davno uspostavljenom modelu od kojeg nema većih odstupanja. Sigurno se neće odustatu od pomoći Ukrajini, već će se eventualno povećato kontrola te pomoći.

Đukić se na kraju osvrnuo na politiku SAD prema Srbiji rekavši da tu ne treba očekivati velike promene.

- Ja ne verujem da možemo da očekujemo drugačiju politiku prema Srbiji. Najbitinije je da imaju razumevanja za našu poziciju. Ova sadašnja administracija je to ipak pokazala, pogotovo u odnosu na evropske zemlje. Ja se nadam da će dolaskom republikanaca to razumevanje biti još veće - zaključio je Đukić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:05

U TOKU SU IZBORI U AMERICI! Revasi za Kurir TV: Čak 32 miliona ljudi glasalo, ekonomija je u rasulu, a do petka PONOVO SKAČU CENE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja