UZDRMANA RUSKA SVETA ZEMLJA POSLE GUBITKA HERSONA: Zvaničnici pozivaju na OPREZ , strahuju da je rusko povlačenje ZAMKA
Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia, Sergey BOBOK / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STRINGER

šta dalje

UZDRMANA RUSKA SVETA ZEMLJA POSLE GUBITKA HERSONA: Zvaničnici pozivaju na OPREZ , strahuju da je rusko povlačenje ZAMKA

Planeta -

Šareni plakati koje su ruske snage svojevremeno postavile u ukrajinskom gradu Hersonu poručivali su da da će je on novo rusko ognjište, grad koji će zauvek biti ruski. U stvarnosti je ta "večnost" trajala nešto više od osam meseci. Pod stalnim bombardovanjem ukrajinske protivofanzive koja je počela 29. avgusta, ruskim vojnicima je u sredu naređeno povlačenje iz grada.

To povlačenje ujedno označava i veliku pobedu za Kijev u bici za jugoistočnu Ukrajinu i oduzima Moskvi njeno najveće vojno dostignće u ratu. Ujedno menja i kompletnu računicu rata koji će da se voditi narednih meseci.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici nedeljama su nagađali da je rusko povlačenje iz grada neizbežno. Isto su tako kontinuirano nastavili da upozoravaju i na sve posledice tog povlačenja. Analitičari se slažu da će kontrola Kijeva nad Hersonom proširiti ofanzivne kapacitete Ukrajinaca u smislu nanošenja veće štete invazijskim ciljevima i sposobnosti Rusije da zadrži teritorije koje trenutno kontroliše.

Rusi sada imaju za cilj da ojačaju svoju odbranu s druge strane reke Dnjepar gde već nedeljama grade odbrambene linije, pojačane prirodnom odbranom kao što su različiti rečni kanali i močvarno zemljište. Analitičari smatraju da će Ukrajinci moći ponovno da zauzmu severozapadnu obalu Dnjepra do kraja novembra. Rusi bi pritom morali da budu u stanju da zadrže drugu stranu.

Osim svoje simbolične vrednosti - jedini glavni grad jedne pokrajine koji je Rusija zauzela u ratnoj kampanji - Herson ima veliku vrednost i kao strateško mesto odakle Ukrajina može ponovoo da planira svoju protivofanzivu. Šira regija Herson povezuje kopnenu Ukrajinu sa poluostrvom Krimom, a grad se nalazi otprilike 100 km od prevlake koja Rusiji pruža uzak kopneni koridor za snabdevanje svojih trupa iz tamošnjih velikih baza.

Pokrajina Herson koja se nalazi na desnoj obali reke Dnjepar je "strateški važna s vojnog gledišta jer daje kontrolu nad putevima s Krima koje Rusi koriste kao linije snabdevanja", poručio je Sergej Kuzan, zvaničnik iz ukrajinskog ministarstva odbrane. "Ovo je veliki udarac ruskim snagama!"

Zbog blizine Krima Hersonu, Rusija bi mogla da preusmeri više snaga prema jugu kako bi blokirala pristup anektiranom poluostrvu, teritoriji koju je za Putina "sveta zemlja". Krim je dom ruske crnomorske flote i njegovo najznačajnije vojno osvajanje u vladavini dugoj više od dve decenije.

Herson, je osvojen u martu, "jedini cilj koji su Rusi uspeli da ostvare u ovoj invaziji", izjavio je Ben Voles, britanski ministar odbrane. "Sada su odustali. Mnogi će si postaviti pitanje. Zbog čega se ginulo? Zašto su izgubljeni svi ti ruski životi koji su participirali u osvajanju grada?"

Vojni analitičari podvlače da će način na koji će se Rusi povlačiti biti ključan za njihove dugoročne izglede u jugoistočnoj Ukrajini. Ukrajinska protivofanziva u severoistočnoj Ukrajini u septembru izazvala je haotično povlačenje, desetkujući ruske linije i vojne kapacitete.

"Ako Rusi mogu da povuku svoje jedinice bez velikih gubitaka verojatno će biti u solidnoj poziciji da održe postojeće linije na ratištu", komentarisao je Rob Li, viši saradnik američkog Instituta za istraživanje spoljnje politike. "Zbog toga će sprovođenje povlačenja biti ključno!"

Ukrajinci su obavestili svoje saveznike da planiraju da napreduju polako i pažljivo. Mnogi zvaničnici pozivaju na oprez u vezi sa ruskim povlačenjem, strahujući od eventualne zamke, ili ruskih trupa koje bi mogle da ostanu u gradu.

Dok je najavljivao planirano povlačenje, Sergej Surovikin, general ruskih oružanih snaga prošlog meseca tvrdio je da je Rusija zapravo uspešno odbijala ukrajinske napade i pritom nanosila značajne gubitke kijevskim trupama. Surovikin sada komentariše da će povlačenje "osloboditi snage i opremu koja će se koristiti za nove akcije ofanzivne prirode na onim područjima gde se takve operacije planiraju".

Ukrajinsko ministarstvo odbrane komentariše da su se Rusi "već oprostili od Hersona kao od svog novog administrativnog centra", ali da isto tako pojačavaju broj trupa oko grada i duž prve linije fronta na zapadnoj strani Dnjepra.

"Tamo su ostale njihove najbolje kopnene snage. Ali je artiljerija premeštena i na istočnu stranu reke Dnjepar, odakle mogu da dođu do prve linije", poručuje Kuzan iz ministarstva obrane.

Čak i ako sukob u jugoistočnoj Ukrajini tokom zime zapadne u pat poziciju, kao što su sugerisali neki zapadni zvaničnici, ponovno zauzimanje Hersona daće Kijevu prednost dok lobira kod zapadnih vlada da pojačaju snabdevanje oružjem i municijom, ali i finansijsku pomoć.

"Ohrabrujuće je videti kako su hrabre ukrajinske snage u stanju da oslobode više svoje teritorije!", rekao je u sredu glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg. "Naravno, bitna je i podrška koju dobijaju od Velike Britanije, od NATO saveznika i partnera... Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu!"

Ono što se isto tako može očekivati, kako piše Vol strit žurnal, je i usporavanje stanja na frontu posle brzih pobeda Ukrajinaca od kraja avgusta. Ukrajinske snage od kraja avgusta oslanjale su se na hrabrost, agilnost, povoljnu geografiju i oružje koje je poslao Zapad kako bi očistile ruske trupe sa teritorije istočno od severnog grada Harkova i prisilile Rusiju na povlačenje iz Hersona.

Ukrajina će morati da drži borbene snage Moskve destabilizovane i u defenzivi bez verovatnih izgleda za postizanje brzog teritorijalnog napretka, kažu vojni analitičari. Stupanj štete koju Ukrajina može naneti ruskim trupama uz očuvanje vlastitih snaga igraće veliku ulogu u oblikovanju većih bitaka kada se one nastave, verojatno narednih meseci.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track