RUSKO POVLAČENJE IZ HERSONA JE DOBRO ZA OBE STRANE! Britanski vicemaršal RAF-a: Ovo su razlozi!
Foto: Twitter/DefenceU

RUSKO POVLAČENJE IZ HERSONA JE DOBRO ZA OBE STRANE! Britanski vicemaršal RAF-a: Ovo su razlozi!

Planeta -

Penzionisani vicemaršal britanskog ratnog vazduhoplovstva RAF-a Šon Bel je za Sky News rekao da rusko povlačenje snaga iz Hersona "odgovara obema stranama".

Govoreći o oslobođenju Hersona od ruske okupacije Bel je rekao kako "nema sumnje da je oslobođenje Hersona odlučujuća pobeda" za Ukrajinu.

"To je bio jedini glavni grad nekog regiona koji je Rusija okupirala, što znači da je povlačenje iz njega značajan korak unazad za Rusiju. Što se tiče Ukrajine, sjajno je videti slavlje u Hersonu nakon skoro devet meseci ruske vladavine", rekao je Bel.

On dodaje da ukrajinske snage imaju još puno posla u Hersonu.

"Nema sumnje da su Rusi za sobom sigurno ostavili mine, a verovatno je i dosta ruskih vojnika zapelo prilikom povlačenja, pa sad pokušavaju da se uklope", rekao je penzionisani visoki pripadnik RAF-a.

Iz vojne perspektive, rekao je, povlačenje Rusa iz Hersona verovatno odgovara obema stranama.

"Rusi se, naime, bore u celoj Ukrajini, ali najviše su fokusirani na Donbas. Onde se vode žestoke borbe i tamo šalju nove regrute jer trpe teške gubitke, a ne napreduju puno", rekao je on.

Bel dodaje da su u međuvremenu Ukrajinci imali oko 30.000 vojnika koji su zapeli u Hersonu i nisu radili bog zna šta.

"Zbog toga povlačenje iz Hersona i to na uredan način, bez puno gubitaka, omogućava Rusima da ih pošalju u Donbas, gde bi Ukrajincima mogli da zadaju velike glavobolje. Iz ukrajinske perspektive, Herson je bio njihov glavni cilj i onde sigurno nisu priželjkivali borbu za grad.

To bi bila brutalna bitka. I zato je povlačenje iz Hersona dobro za obe strane". rekao je Bell dodavši kako se čini da ruske snage utvrđuju svoje pozicije u Donbasu u pokušaju zaštite područja koje su dosad osvojili.

Kurir.rs/Telegraf/Sky News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track