PALESTINSKI PREDSEDNIK ZABRINUT ZBOG POVRATKA NETANJAHUA: Znamo se, radili smo zajedno, on nije čovek koji veruje u mir
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY

mali uzgledi za obnovu mirovnog procoesa

PALESTINSKI PREDSEDNIK ZABRINUT ZBOG POVRATKA NETANJAHUA: Znamo se, radili smo zajedno, on nije čovek koji veruje u mir

Planeta -

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da mandatar za sastav nove Vlade Izraela Benjamin Netanjahu "nije čovek koji veruje u mir" s Palestincima, ali da će biti primoran da "ima posla s njim" čak i ako su izgledi za obnovu mirovnog procesa minimalni.

"Znam Netanjahua, radili smo puno zajedno od 1990-tih i on nije čovek koji veruje u mir. Ali nemam drugog izbora već da imam posla sa njim", rekao je Abas u intervjuu za egipatsku novinsku mrežu Al-Kahira, prenose danas izraelski mediji.

Netanjahuu, lideru konzervativnog Likuda, najdugovečnijem premijeru u istoriji Izraela, ponovo je predsednik države poverio mandat da obrazuje vladu posle pobede na parlamentarnim izborima 2. novembra. Očekuje se da će u toj vladi biti Netanjahuovi partneri utradesničari, kao i verski partneri.

Netanjahu i Palestinska uprava s Abasom na čelu su više puta progovorali o miru posredstvom SAD od 2009, kada je drugi put postao premijer. On je bio na toj funkciji 12 godina uzastopno, a 15 godina ukupno.

Benjamin Netanijahu
foto: EPA/ABIR SULTAN

Mirovni pregovori izmedju Izraela i Palestinaca su u zastoju već osam godina.

Poslednji pokušaj tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija da pregovori urode plodom je propao 2014, posle devet meseci.

Abas je u intervjuu emitovanom u nedelju kritikovao SAD za posredovanje u mirovnom procesu, ocenivši da otkad je ta zemlja "stavila ruku na palestinski dosije nijedan korak napred nije učinjen".

Palestinski lider se osvrnuo i na prošlost i rekao da su SAD podržavale Balfurovu deklaraciju britanske vlade 2017. godine u prilog stvaranju "nacionalnog doma za jevrejski narod" i da su tražile da se okonča britanski mandat nad Palestinom kako bi one de fakto kontrolisale to područje.

Ocenio da vlada SAD drži stranu Izraelu, ali je i rekao da se sve više Amerikanaca, pogotovo američkih Jevreja, protivi izraelskoj politic i da upozoravaju da ona naginje ka rasizmu.

On je kritikovao i UN ali je rekao da će Palestinci tražiti punopravno članstvo u svetskoj organizaciji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track