PET "NE" PEKINGU: Bajden obećao Đinpingu da će poštovati pet principa, Kinezi očekuju da više neće govoriti jedno, a raditi drugo
Foto: Twitter/ Bloomberg

iza kulisa samita g20

PET "NE" PEKINGU: Bajden obećao Đinpingu da će poštovati pet principa, Kinezi očekuju da više neće govoriti jedno, a raditi drugo

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping i njegov američki kolega Džozef Bajden sastali su se u ponedeljak na indonežanskom ostrvu Bali, pred početak samita G20. Svetski mediji preneli su slike srdačnog sastanka dvojice lidera, koji su se rukovali i razmenili osmehe. Ove dugo očekivane scene između Kine i SAD došle su u pravo vreme, kako bi donele smirivanje svetskih odnosa u trenutku kada su oni potreseni mnogim izazovima i krizama, navodi kineski "Global tajms" a prenosi RT Balkan.

Međunarodna zajednica očekuje od Kine i SAD da održavaju dobre odnose. Ovo očekivanje oslikava se u velikom interesovanju svetske javnosti za susret dvojice lidera, kao i u njihovoj nadi da će u njemu pronaći pozitivne signale. Nije tajna da su odnosi Kine i SAD poslednjih godina pali na najniže grane u istoriji, kao i da mnogi brinu da bi to moglo da dovede do "novog hladnog rata". Mogućnost oružanog sukoba između ove dve države upalila je lampice širom sveta.

Džozef Bajden
foto: EPA

Činjenica da predsednici Kine i SAD i u takvim uslovima mogu da sednu za sto i iskreno razgovaraju predstavlja pozitivan signal za ostatak sveta, šta god neki govorili o tome, navodi kineski medij.

Takmičenje nultog zbira

Sastanak, koji je privukao ogromnu pažnju javnosti, trajao je tri sata i 12 minuta, a dva predsednika otvoreno su podelila svoje poglede na strateške probleme u kinesko-američkim odnosima, kao i na probleme koji pogađaju čitav svet. Obe strane izrazile su spremnost da se angažuju u dijalogu, a ne u sukobu, kao i da će podržavati saradnju koja donosi korist svima, a ne takmičenje nultog zbira.

Predsednik Si izjavio je da postoje tri nivoa zajedničkih interesa Kine i SAD. On je naglasio da je prvi nivo čine sprečavanje sukoba i konfrontacija, kao i postizanje mirnog suživota. Drugi interes je ostvarivanje koristi iz međusobnog razvoja. Kao treću oblast saradnje Si je naveo oporavak od efekata pandemije korona virusa, borbu protiv klimatskih promena i rešavanje regionalnih problema kroz saradnju Kine i SAD.

"U ovom trenutku, Kina i Amerika dele više, a ne manje, zajedničkih interesa", izjavio je kineski predsednik, prenosi "Global tajms".

Sastanak u rezidenciji kineske delegacije

Mnogi su primerili da je sastanak održan u rezidenciji kineske delegacije na Baliju, kao i da se hotel američke delegacije nalazi tek desetak minuta vožnje od nje. Sam sastanak održan je na američku inicijativu. Nije teško primetiti da svaki put kada dođe do zahlađenja kinesko-američkih odnosa, to je posledica jednostranih provokacija američke strane, naglašava kineski medij.

Američki predsednik je tokom sastanka izložio doktrinu takozvanih "pet ne": Amerika neće započeti novi hladni rat, neće pokušati da menja kineski sistem i neće revitalizovati svoje saveze protiv Kine. SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana ili sistem jedna Kina jedan Tajvan, a naglasili su i da ne teže raskidanju odnosa sa Pekingom, kao ni pokušajima da obuzdaju Kinu.

Uredništvo "Global tajmsa" izrazilo je nadu da će američka strana ispoštovati obećanja umesto da, kao do sad, "govore jedno, a rade drugo."

Si Đinping
foto: Foto: Kineska medijska grupa

Kinesko-američki odnosi ne smeju da nastave da se pogoršavaju. Kada je reč o velikim i komplikovanim bilateralnim problemima, njih je nemoguće rešiti samo jednim sastankom, primećuje kineski medij.

Kolosek stabilnog razvoja

Ipak, sastanak na Baliju pokazao je da dve velike sile i dalje imaju puno zajedničkih stavova, što otvara prostor za saradnju u budućnosti, koja bi dovela do rešavanja zajedničkih problema.

Dvojica lidera dali su instrukcije svojim radnim timovima da pripreme i primene dogovore oko kojih postoji konsenzus u što kraćem roku, kako bi se preduzele konkretne mere koje bi kinesko-američke odnose vratile u kolosek stabilnog razvoja. Ovo će nesumnjivo stvoriti velika očekivanja, kako u ove dve države tako i u svetu.

Uredništvo "Global tajmsa" izrazilo je nadu da će ovaj sastanak postati osnova za bolju komunikaciju između Kine i SAD, kao i pokušaja dve zemlje da ostvare pragmatičnu saradnju u budućnosti. Kina je posvećena svojoj politici prema SAD, koja je uvek pozivala ove države da pronađu kompromisna rešenja, što je od presudnog značaja ne samo za njih, već i za čitav svet. Cilj kinesko-američke saradnje ne treba da bude samo izbegavanje sukoba, zaključuju u ovom kineskom mediju.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track