POLJSKI PREDSEDNIK DUDA: Rakete koje su pale su ruske proizvodnje, ali dokaza o tome ko ih je ispalio nemamo!
Foto: Twiter Printscreen

poginula dvojica poljaka na granici sa ukrajinom

POLJSKI PREDSEDNIK DUDA: Rakete koje su pale su ruske proizvodnje, ali dokaza o tome ko ih je ispalio nemamo!

Planeta -

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je eksploziju u utorak u poljskom selu Przevodov na granici sa Ukrajinom, u kojoj su poginule dve osobe, izazvao projektil ruske proizvodnje.

Već su pozvali ruskog ambasadora u Varšavi na razgovor. Održaće se vanredni sastanak NATO alijanse.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da, iako je raketa najverovatnije ruske proizvodnje, Poljska nema jasne dokaze ko ju je lansirao. Prema nekim izveštajima, to je zapravo bila ukrajinska protivraketna odbrambena raketa.

Poljska, rekete, Petar rekao da se ubaci slika
foto: Printskrin Twitter

„Pala je raketa ruske proizvodnje i ubila dva državljanina Poljske“, rekao je portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina. On je dodao da se to dogodilo u utorak u 15.40 po srednjeevropskom vremenu. Kako je takođe rekla Jasina, ruski ambasador je već pozvan na razgovor kako bi „odmah dao detaljna objašnjenja“.

I pre potvrde da je reč o raketi ruske proizvodnje, Poljska je podigla nivo pripremljenosti oružanih snaga, saopštio je portparol poljske vlade Pjotr Miler posle vanrednog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je održan u utorak uveče u Varšavi.

Poljska, rakete, Pogođena Poljska
foto: Twiter Printscreen

Nakon eksplozije biće nastavljena istraga i utvrđivanje uzroka incidenta. Pošto je, prema Varšavi, reč o ruskoj raketi, najavljen je i sastanak Saveta bezbednosti UN i razgovori saveznika i članica EU.

Poljski Savet za nacionalnu bezbednost ponovo će se sastati, prema nezvaničnim informacijama, sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost trebalo bi da sazove i Slovenija, javlja slovenački portal 24ur.

Zbog incidenta, Savet NATO-a će se danas sastati na nivou ambasadora u Briselu. Vanrednom sednicom predsedavaće generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg“, saopštili su iz Brisela.

Sastanak je zatražila Poljska, u skladu sa članom 4 Vašingtonskog ugovora, koji kaže da svaka članica može zatražiti konsultacije kada smatra da je njena bezbednost ugrožena.

Poljska, Przewodow, Przvodov, Przevodov
foto: EPA/Wojtek Jargilo

Posle razgovora sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom, Stoltenberg je saopštio da alijansa prati razvoj događaja, dok se članice NATO međusobno konsultuju. Važno je saznati sve činjenice, napisao je na Tviteru.

Ipak, Duda je pokušao da smiri tenziju. Rekao je da nema jasnih dokaza o tome odakle je projektil došao i veruje da je to bio izolovan incident. „Nema naznaka da ih ima više“, rekao je on.

Posle eksplozije u Poljskoj na konferenciji članica NATO-a, Rusija poriče umešanost.

Poljska, rakete, Pogođena Poljska
foto: Twiter Printscreen

Rusko Ministarstvo odbrane negira napade

Rusija je u utorak, međutim, negirala da je ruska raketa kriva za eksploziju. „Ruševine koje su objavili poljski mediji iz Pševodova nemaju nikakve veze sa ruskom vatrenom moći“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba upozorio je da Rusija širi teoriju zavere da je ukrajinska protivvazdušna odbrambena raketa trebalo da padne na poljsku teritoriju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je požurio da optuži Rusiju i napad nazvao udarcem u lice G20.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track