OBARANJE MALEZIJSKOG BOINGA IZNAD UKRAJINE Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Sud je bio samo statista!
Foto: Shutterstock

hag

OBARANJE MALEZIJSKOG BOINGA IZNAD UKRAJINE Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Sud je bio samo statista!

Planeta -

Haška presuda u slučaju obaranja malezijskog aviona MH17 dokazala je da je čitav proces bio zasnovan na političkoj osnovi i da je sud bio samo "statista", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi danas RT Balkan.

"I tok i rezultati postupka ukazuju da je on zasnovan po političkom nalogu, kako bi se pojačala verzija koju su promovisali Hag i njegovi saradnici u zajedničkom istražnom timu o umešanosti Rusije u tragediju", navodi se u saopštenju Ministarstva i ističe da Rusija nije bila jedna od strana u tom procesu, iako je holandsko tužilaštvo na sve moguće načine pokušalo da drugačije predstavi slučaj.

"Sudu je dodeljena uloga statiste, čiji je zadatak bio da relevantnu dokaznu bazu uklopi u osuđujuću presudu i zanemari činjenice koje joj protivreče. Kao što vidimo, holandska Temida (grčka boginja zakonitog poretka) se nosila sa zadatkom", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je sud bio pod neviđenim pritiskom holandskih političara, predstavnika tužilaštva i medija, koji su nametnuli politički motivisan ishod postupka.

"Duboko žalimo što je Okružni sud u Hagu zanemario principe nepristrasne pravde u korist aktuelne političke situacije, čime je naneo ozbiljan udarac ugledu pravosudnog sistema Holandije", zaključeno je u saopštenju.

Ranije danas je sud u Hagu oglasio krivim i osudio na kaznu doživotnog zatvora trojicu okrivljenih, a jednog je oslobodio odgovornosti za obaranje malezijskog aviona na letu MH17 iznad Ukrajine 2014. godine, kada je pogunulo 298 putnika i članova posade.

Ruski državljani Igor Girkin i Sergej Dubinski i Ukrajinac Leonid Harčenko osuđeni su u odsustvu, dok je optužbe oslobođen Rus Oleg Pulatov.

U obrazloženju presude sudija Henrik Stehuis pročitao je da je sud utvrdio da je avion oboren raketom BUK ruske proizvodnje, koja je lansirana sa jedne njive na istoku Ukrajine.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track