ŠTA SE DESILO U NOVOROSIJSKU? Ukrajinci napali pomorskim dronom naftnu luku! Napad sprečen, Rusi prvo demantovali, pa zaćutali
Foto: Twitter/harry_lye, Shutterstock

asimetrični rat na moru

ŠTA SE DESILO U NOVOROSIJSKU? Ukrajinci napali pomorskim dronom naftnu luku! Napad sprečen, Rusi prvo demantovali, pa zaćutali

Planeta -

Šta se to desilo u Novorosijsku gradu na istočnim oblama Crnog Mora koji je udaljen od Sevastopolja morem 468 km i koja je trebala dok se nije desio Majdanski puč u Ukrajini 2014 da postane nova pomorska baza u Ukrajini. Ruski mediji, vojni analitičari i blogeri tvrde da je bio napad na naftnu luku Šeskharis, ali neuspešan. Zvanični predstavnici Transnjefta tvrde da se ništa nije desilo.

Pa šta se zaparavo dogodilo?

Prema ozbiljnijim ruskim analitičarima, koji su zbog curenja informacija došli pod udar ruskih vojnih vlasti kaže da se ukrajinski pokušaj napada pomorskim dronovima dogodio 17. novembra u 4 sata ujutro napao luku i naftni terminal Šesharis u Novorosijsku. Prve informacije govorile su da je napad izveden u nooći 17. na 18. novembar, ali to nije tačno

Navodno u pitanju je jedan pomorski dron koji nije naneo nikakvu štetu i koji je otkriven i uništen.

Lučka infrastruktura kompleksa Šesharis se inače koristi za utovar nafte sa polja u Rusiji, Kazahstanu i Azerbejdžanu pre nego što se otpremi u inostranstvo. Da je objekat onesposobljen, mogao je da izazove značajne poremećaje u snabdevanju gorivom po raznim ugovorima. I ovu činjenicu bi zapadni mediji aktivno koristili da diskredituju Rusiju kao pouzdanog dobavljača. Udar na tranzitno čvorište na obali Krasnodarskog kraja takođe je pokazatelj da ukrajinske formacije proširuju geografiju svojih mogućnosti.

Ono što je interesantno jeste da je napad, najverovatnije došao kao posledica odmazde za udar na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

S druge strane vanični predstavnik Transnjefta Igor Demin demantovao je da je bilo bilo kakvih napada na luku pored Novorosijska.

dron
foto: Twitter/harry_lye

Ukrajinski pomorski dronovi

Ukrajinci u šturim informacijama o ovom dronu navode da ovo bezposadno površinsko plovilo ima autopilot , video podsistemima (uključujući noćno osmatranje), rezervnim komunikacionim modulima i borbenom funkcionalnošću. U opremu uključeni su troškovi zemaljske, autonomne kontrolne stanice, transportnih sredstava i skladišta, kao i kao i centar za obradu podataka.

Taktičko tehničke karakteristike

Dimenzije: dužina 5,5 m

Težina: 1000 kg

Operativni radijus 400 km, maksimalni radijus 800 km

Autonomija: do 60 sati

Težina borbenog tereta: 200 kg

Navigacija: GNSS, inercijalni, vizuelni, video prenos do 3 HD video strima,

kriptozaštita za 265 bitno šifrovanje

Cena: 250.000 američkih dolara

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track