MISLIO SAM DA SU DOŠLI RUSI, POČEO SAM DA DRHTIM: Meštani poljskog sela na koje su pale rakete u PANICI od novog incidenta! FOTO
Foto: Profimedia

svedočenja

MISLIO SAM DA SU DOŠLI RUSI, POČEO SAM DA DRHTIM: Meštani poljskog sela na koje su pale rakete u PANICI od novog incidenta! FOTO

Planeta -

Nakon što su dve rakete u utorak uveče pale na poljsko selo Prževodovo i ubile dve osobe strah od novih napada počeo je da se širi među meštanima. Vest o raketama koje su pale na poljsko selo brzo su se proširile svetom, a nakon napada Poljska je odmah reagovala i zatražila sastanak sa liderima NATO.

Odmah su počele da kruže teorije o tome da li su rakete lansirali Rusi ili Ukrajinci, a obe zaraćene strane su negirale umešanost u incident. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da "nema sumnju da njihova zemlja nije odgovorna za napad, dok je američki predsednik Džo Bajden rekao da je raketa najverovatnije ispaljena iz Rusije.

pad rakete, Poljska
foto: Profimedia

Novinari Skaj njuza posetili su ovo selo, a tamo su zatekli Helenu Čapiel i njenog supruga Roberta. Oni kažu da su dobro poznalavi dva meštanina koja su poginula nakon što su rakete pale u atar sela. Njih je dobro poznavao i Stanislav, koji tvrdi da je sa obojicom išao u školu.

"Hranio sam krave kada su rakete pale, odmah sam pomislio da su došli Rusi. Počeo sam da drhtim, mislili smo da će nas napasti", kaže on.

Helena kaže da je bila u kući, kada je odjednom čula snažne eksplozije. Izašla je napolje i videla je ogroman oblak dima i prašine.

"Odmah sam istrčala iz kuće, ruke i noge su počele da mi se tresu. Niko od nas nije znao šta se dešava, ali smo znali da nije ništa dobro", kaže Stanislav.

Poljska, eksplozija, bomba
foto: AP Michal Dyjuk

Iako se situacija u ovom selu, koje se nalazi na šest kilometara od granice sa Ukrajinom, kažu da sada osećaju da im je rat jako blizu. Poljska, SAD i NATO smatraju da su rakete najverovatnije došle od strane ukrajinskih snaga, međutim zvanični Kijev nastavlja da negira te navode.

"Kako je moguće da neko pogine tako. Krenuli su na posao i više ih nema", kaže njihov kolega Mateuz.

On je među prvima stigao na mesto nesreće i upravo je on pronašao tela svojih poginulih kolega.

"Ja sam njih jako dobro poznavao, a sada ih više nema", kaže on.

Iako nakon incidenta Poljska nije ušla u rat, upravo ova situacija nam je podsetnik kako sukob vrlo lako može da eskalira.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track