GRADONAČELNICA TOKIJA: Nošenjem vunenih džempera smanjićete račun za struju i grejanje! Imaju dobar termički efekat
Foto: Profimedia

savet za zimu

GRADONAČELNICA TOKIJA: Nošenjem vunenih džempera smanjićete račun za struju i grejanje! Imaju dobar termički efekat

Planeta -

U svetlu uštede energije, gradonačelnica Tokija Juriko Koike pozvala je stanovnike glavnog grada Japana da izaberu da nose džempere umesto da greju svoje kuće.

"Izborom odeće, mislim da biste mogli značajno da smanjite troškove grejanja", rekla je ona i dodala još: „Nošenje košulja i džempere sa visokim kragnama ima dobar termički efekat. I sama nosimdžempere, a šal me uvek greje. Ovo će nam pomoći da uštedimo struju“, apelovala je na stanovnike Tokija gradonačelnica Juriko Koike.

Juriko Koike
foto: Profimedia

Ona je istovremeno istakla da je ovo jedan od alata koji će stanovnicima ostrva olakšati da prežive tešku zimu. Istovremeno, ona je izdvojila i francuskog predsednika Emanuela Makrona, za koga se kaže da je „lider u nošenju vunenih džempera”.

Japan je podsticao tzv i. kampanja 'cool biz', kojom se stanovnici podstiču da se tokom letnjih meseci oblače u laganu odeću, koja bi zbog klime trebalo da troši manje energije. Zimska verzija uštede energije nazvana je 'topli biznis', piše Gardijan.

Juriko Koike
foto: Profimedia

Zemlja se, kao i druge, suočava sa krizom snabdevanja energentima od početka ruske invazije na Ukrajinu. Sa ciljem da postane ugljenik neutralan do 2050. godine, premijer Fumio Kišida se zalaže za oživljavanje nuklearne industrije. Ali protivnici su skeptični po pitanju uvođenja, uglavnom zbog nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine, koju je izazvao ogroman cunami.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track