ALBANAC PLATIO 3.500 FUNTI DA GA PROKRIJUMČARE U BRITANIJU: Uhvaćen još u čamcu i vraćen nezad, ceo put opisao kao ZASTRAŠUJUĆI
Foto: EPA / STUART BROCK

POKAJAO SE

ALBANAC PLATIO 3.500 FUNTI DA GA PROKRIJUMČARE U BRITANIJU: Uhvaćen još u čamcu i vraćen nezad, ceo put opisao kao ZASTRAŠUJUĆI

Planeta -

Ilegalni albanski migrant koji je deportovan nakon što je platio 3.500 funti da bi bio pokrijumčaren u Veliku Britaniju malim čamcem, poručio je drugima da ne idu njegovim stopama.

Čovek, koji je poznat samo po imenu Artan, rekao je da je platio kriminalcima da pređe kanal. Novac je kako se navodi, pozajmio od porodice i prijatelja.

Artan, koji see opisaje kao „ekonomskog migranta“, opisao je svoje putovanje kao „mučenje“. Takođe je ovo iskustvo nazvao „neverovatno zastrašujućim“.

Rekao je da je francuska policija „pratila“ njihov čamac u vode Velike Britanije kada je britanska policija pozvana da bude upozorena da su migranti tamo.

Vlasti su ih dočekale na vodi i odvele na svoj čamac. Dali su im prsluke za spasavanje i odveli ih na obalu. Artan je potom odveden u prihvatni centar Manston u Kentu.

Vlastima je rekao da je ekonomski migrant, a onda su ga, kako se navodi, već sledećeg dana deportovali u Albaniju.

Artan je o putovanju preko Lamanša rekao: „Bio je to nezamisliv teror. Siguro bih rekao da ne birate gumenjak. Ako postoje legalan način, sa vizom, onda idite, ali nemojte da razmišljate o odlasku na gumenjaku“.

U intervjuu za BBC, on je rekao: „Krijumčari su bili naoružani noževima i pištoljima. Više puta su nam pretili, govoreći da ništa ne snimamo, pa čak nam nisu dali ni da pušimo cigarete da ne bismo odali našu lokaciju“.

„Putovanje preko kanala je pravo mučenje. Bilo je hladno, olujno i neverovatno strašno“, naveo je.

Artan je istakao da je u Britaniju došao da radi, a ne iz zabave.

„Nisam tražio azil“, rekao je. „Naveo sam da sam ekonomski migrant. Moj otac je invalid. Već 15 godina živi od invalidske penzije, što je nedovoljno da sebi kupi lekove“, naveo je.

„Ako uđete u stranu državu bez dokumentacije, vize i pečata, naravno da ulazite ilegalno“, naveo je.

Njegovo kratko putovanje u Britaniju se završilo kada ga je policija izvela iz centra i ukrala u autobus za aerodrom. Sada mu je zabanjen pristup i drugim evropskim državama tri godine.

„Plakao sam ceo put, od trenutka kada sam ušao u taj autobus i shvatio da me deportuju, pa do dolaska u Albaniju“, rekao je.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track