ILON MASK IZGUBIO 100 MILIJARDI, ALI I DALJE JE NAJBOGATIJI: Deonice pale na najniži nivo, jedna stvar predstavlja FAKTOR RIZIKA
Foto: Shutterstock

zaokupljen tviterom

ILON MASK IZGUBIO 100 MILIJARDI, ALI I DALJE JE NAJBOGATIJI: Deonice pale na najniži nivo, jedna stvar predstavlja FAKTOR RIZIKA

Planeta -

Gubici Ilona Maska za 2022. godinu premašili su 100 milijardi dolara, pošto su deonice njegove kompanije Tesla pale na najniži nivo u dve godine.

Suosnivač Tesle, međutim, i dalje je najbogatija osoba na svetu sa bogatstvom od 169,8 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu, čak i nakon što je u ponedeljak doživeo da mu se neto vrednost imovine smanjila za 8,6 milijardi dolara.

On je ove godine “pao” za ukupno 100,5 milijardi dolara – najviše od svih na indeksu bogatstva – nakon što je dobio 340 milijardi dolara pre nešto više od godinu dana.

Deonice proizvođača električnih automobila čine najveći deo Maskovog bogatstva, dok se bori se s rastućim ograničenjima vezanim za koronavirus u Kini, njenom najvećem tržištu izvan SAD-a.

Firma sa sedištem u Ostinu u Teksasu nedavno je najavila povlačenje više od 300.000 automobila zbog neispravnih zadnjih svetala, a takođe je rešavala probleme u lancu nabavke i rastućim troškovima sirovina.

Tesline deonice pale su 6,8 odsto na 167,87 dolara na trgovanju u ponedeljak u Njujorku – najniže od novembra 2020. – i ove godine su u padu od 52 odsto. To se može porediti sa padom od 29 odsto u tehnološki teškom Nasdaq 100 indeksu.

Musk (51) je zaokupljen i Twitterom, društvenom mrežom koju je kupio prošlog meseca za 44 milijarde dolara. Kompanija je izgubila oko 60 odsto svoje radne snage otkako je Mask preuzeo dužnost, a poslednji krug otpuštanja dolazi u nedelju. Investitori se pitaju da li se milijarder previše zaleteo u razne poslovne poduhvate visokog profila.

Teslina zavisnost od Maska navedena je kao faktor rizika u njenim dokumentima, ističući da “iako g. Mask provodi značajno vreme sa Teslom i vrlo je aktivan u našem menadžmentu, on joj ne posvećuje svoje puno vreme i pažnju”.

(Kurir.rs/Investitor/Bloomberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track