SENATORI VRŠE PRITISAK NA BAJDENA: Isporučite Kijevu borbene dronove MQ-1 Grey Eagle! Oni su bitni za borbu protiv Rusije!
Foto: Foto Printscreen Youtube

naoružavanje

SENATORI VRŠE PRITISAK NA BAJDENA: Isporučite Kijevu borbene dronove MQ-1 Grey Eagle! Oni su bitni za borbu protiv Rusije!

Planeta -

Grupa od 16 američkih senatora vrši pritisak na Bajdenovu administraciju da pažljivo razmotri zahtev Ukrajine za američke bespilotne letelice Grey Eagle za borbu protiv Rusije i zatražila od Pentagona da objasni zašto nije postignut napredak o ovom pitanju.

Bajdenova administracija je do sada odbijala zahtjeve za slanje svojih najmodernijih dronova MQ-1C Grey Eagle, koji može leteti na 8.000 metara i koji bi predstavljao veliki tehnološki iskorak za Ukrajinu.

Odbijanje je bilo zasnovano na zabrinutosti da bi bespilotne letelice mogle biti oborene, nisu bile od suštinske važnosti za ukrajinske ratne napore i mogle bi da eskaliraju sukob, ali Pentagon nije potvrdio svoj stav.

Ukrajina je uputila brojne pozive Sjedinjenim Državama da joj pošalju moćne bespilotne letelice, a nedavno i rakete protiv bespilotnih letjelica, nadajući se da će Vašington preokrenuti svoje prethodno protivljenje, jer se Rusija sve više okreće kamikaza bespilotnim letelicama i napada civilnu infrastrukturu.

Hladan tuš za Ukrajince: SAD im neće dati svoje najnaprednije oružje, boje se da ne napadnu Rusiju

Senatori, uključujući republikanca Jonija Ernsta i demokratu Joea Manchina, koji su obojica članovi Senatskog odbora za oružane snage, izrazili su zabrinutost zbog protivljenja SAD zahtevu, rekavši da nabavka drona sa oružjem "zahteva pažljivo preispitivanje".

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track