PROGOVORIO LIČNI TRAMPOV RAČUNOVOĐA: Donald je redovno prijavljivao gubitke! između 2008 i 2019. 700 miliona dolara
Foto: EPA

Pred njujorškim sudom

PROGOVORIO LIČNI TRAMPOV RAČUNOVOĐA: Donald je redovno prijavljivao gubitke! između 2008 i 2019. 700 miliona dolara

Planeta -

Donald Bender, lični računovođa bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je u sredu pred njujorškim sudom da je Tramp redovno prijavljivao gubitke na svojim poreskim prijavama između 2008. i 2019. godine. 2009. godine, na primer, u iznosu od 700 miliona dolara, a 2010. godine 200 miliona dolara.

Porezi bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa do sada su bili najpoznatija javna tajna u SAD, jer ih on, za razliku od svih drugih kandidata u modernoj istoriji, nikada nije otkrio pre predsedničkih izbora 2016. godine.

Njujork tajms je 2020. objavio da je Tramp platio samo 750 dolara poreza na prihod u 2017. Iste novine su takođe objavile da je Tramp 1995. godine prijavio gubitak od 915,7 miliona dolara, izbegavajući plaćanje poreza nekoliko godina.

Bender, iz računovodstvene firme Mazars, bio je mnogo godina Trampov lični računovođa i podnosio je njegove poreske prijave. On je u sredu na sudu u državi Njujork gde se sudi Trampovoj organizaciji za finansijske pronevere rekao da je Tramp prijavio gubitak od 2009. do 2018.

Vrhovni sud SAD dozvolio je Kongresu pristup Trampovim poreskim prijavama Trampova organizacija je optužena da izbegava plaćanje poreza na originalne načine kompenzacije rukovodiocima. Ona će u slučaju osude morati da plati samo oko milion dolara kazne, a sud ne utvrđuje ličnu odgovornost čelnika kompanije na čelu sa Trampom.

Tramp u javnosti brani da je to političko tužilaštvo, jer nisu uradili ništa što ne rade sve druge velike kompanije.

Tramp trenutno ima niz drugih pravnih problema, uključujući suočavanje sa zatvorom u istragama o njegovim naporima da utiče na predsedničke izbore 2020. i krađu poverljivih dokumenata Bele kuće.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track