KANADA DALA UKRAJINI 350 MILIONA DOLARA ZA PUNJENJE GLASNIH SKLADIŠTA ZA ZIMU: Kanađani besni! Cene struje i energenata samo rastu
Foto: Shutterstock

energetika

KANADA DALA UKRAJINI 350 MILIONA DOLARA ZA PUNJENJE GLASNIH SKLADIŠTA ZA ZIMU: Kanađani besni! Cene struje i energenata samo rastu

Planeta -

Ukrajina je od Kanade dobila skoro 350 miliona dolara za punjenje svojih podzemnih skladišta gasom za zimu, objavili su u sredu ukrajinski mediji pozivajući se na premijera Denisa Šmigala.

Vlada u Otavi prebacila je 12,7 milijardi grivna (344 miliona dolara) ukrajinskoj državnoj gasnoj kompaniji Naftogas, rekao je on, dodajući da je „Ukrajina ranije primila ovaj novac od vlade Kanade“.

Šmigal je takođe napomenuo da je na današnjoj sednici [vlade] usvojena „procedura za korišćenje sredstava državnog budžeta za nabavku gasa 2022-2023.

Kijev je ove nedelje takođe dobio 200 miliona evra (208 miliona dolara) od Norveške za istu svrhu i čeka još 300 miliona evra koje će finansirati Evropska banka za obnovu i razvoj prema ranije postignutom sporazumu, rekao je ukrajinski premijer.

Sredstva dolaze u trenutku kada se građani Kanade i EU suočavaju sa inflacijom energije i krizom troškova života, sa hiljadama porodica koje se bore da plate svoje račune za energiju.

Kanađani su poslednjih meseci doživeli dramatičan porast cena struje i gasa. Energetski analitičari upozoravaju da domaćinstva u zemlji mogu očekivati da će im računi ove zime u proseku porasti između 50 i 100 odsto.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track