RUSIJA REKLA STOP ZA LGBT PROPAGANDU: Donji dom Dume odobrio predlog zakona, ostaje da ga odobri i Putin
Foto: EPA/CJ GUNTHER

strogi zakon

RUSIJA REKLA STOP ZA LGBT PROPAGANDU: Donji dom Dume odobrio predlog zakona, ostaje da ga odobri i Putin

Planeta -

Ruski parlament odobrio je predlog zakona koji proširuje zabranu "LGBT propagande" i ograničava "demonstriranje LGBT ponašanja", čineći bilo kakvo izražavanje LGBT načina života gotovo nemogućim.

Prema novom zakonu, koji još trebaju da odobre gornji dom parlamenta i predsednik Vladimir Putin, svaki postupak ili informacija koje se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti - bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama - mogli bi biti kažnjeni velikom novčanom kaznom.

Prethodno je zakon zabranjivao samo "promociju LGBT načina života usmerenu na decu". Novi prijedlog zakona zabranjuje i "demonstriranje LGBT ponašanja deci".

Zastupnici kažu da brane tradicionalne vrednosti "ruskog sveta" protiv liberalnog Zapada, za koji kažu da je odlučan da ih uništi - što je argument koji zvaničnici sve više koriste kao jedno od opravdanja za rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Vlasti su već iskoristile postojeći zakon za zaustavljanje gej parade i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je namera novog zakona potpuno isterivanje iz javnog života takozvanih "netradicionalnih" stilova života koje praktikuju lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track