AKO DOĐE DO TRGOVINSKOG RATA, NI AMERIKA NI EVROPA NEĆE POBEDITI: Češki ministar upozorava, korist od svega izvući će KINA
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

kriza u odnosima saveznika

AKO DOĐE DO TRGOVINSKOG RATA, NI AMERIKA NI EVROPA NEĆE POBEDITI: Češki ministar upozorava, korist od svega izvući će KINA

Planeta -

Češki ministar trgovine Jozef Sikela izjavo je da će Kina imati koristi od transatlantskog trgovinskog rata, piše Politiko.

"Kina će biti jedini pobednik ako izbije rat za subvencije između Evrope i Sjedinjenih Država", upozorio je češki ministar koji je u petak predsedavao sastankom ministara trgovine EU.

„Trka za podsticajima je veoma opasna igra“, rekao je Jozef Sikela novinarima u Briselu.

„Pobednik bi tada mogao da sedi na drugom kontinentu — ne u Evropi, ni u SAD“, rekao je Sikela, ministar trgovine i industrije Češke Republike, koja trenutno predsedava Savetom EU.

Jozef Sikela
foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

On jasno stavio do znanja da Sikela misli na Kinu.

Trgovinske tenzije eskaliraju između EU i SAD, a Brisel se ljuti na američki Zakon o smanjenju inflacije, koji daje 369 milijardi dolara vredne subvencije i poreske olakšice američkim zelenim preduzećima električnih automobila i obnovljivih izvora energije.

Zemlje EU strahuju da bi američki zakon — čiji će ključni delovi stupiti na snagu 1. januara — mogao isisati investicije iz Evrope i uništiti industrijsku bazu bloka.

Oko 200 milijardi dolara vredne američke donacije su nezakonite prema pravilima Svetske trgovinske organizacije, rekao je francuski ministar trgovine Olivije Beht novinarima pre sastanka.

"Ako SAD ne modifikuju svoj Zakon o smanjenju inflacije, EU bi trebalo da upotrebi „prinudne“ mere kako bi osigurala da evropske kompanije imaju iste uslove kao i američke kompanije", takođe je rekao Beht .

Sukob dolazi u trenutku kada su zapadne vlade već pod ogromnim fiskalnim pritiskom zbog šoka cena energije izazvanog ratom u Ukrajini i posledicama pandemije COVID-19. S obzirom na to da je globalna ekonomija već na nizbrdici, strmoglava trka za subvencije mogla bi da se pokaže kao pogubna - sa Evropom koja se suočava sa većim rizicima, jer nema finansijsku moć da se takmiči sa Vašingtonom.

Nemačka i Francuska razmišljaju o odmazdi protiv SAD-a u obliku akcija „Kupujmo evropsko” koji bi podstakao potrošače iz EU da kupuju lokalnu robu.

"A ako stvari eskaliraju, EU bi mogla da uzvrati uvođenjem carina na robu proizvedenu u SAD. Takođe bi mogla da primeni novi međunarodni instrument nabavki koji zatvara javne tendere za kompanije iz zemalja koje diskriminišu blok", rekao je diplomata EU.

Ali, visoki predstavnik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis pozvao je ljude da vide širu sliku, naglašavajući potrebu za održavanjem transatlantskog jedinstva suočeni sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

„Bio sam u Kijevu prošlog petka. Situacija je dramatična, sa kontinuiranim ruskim napadima na vitalnu infrastrukturu. Ljudi su lišeni vode, toplote i struje“, rekao je Dombrovskis.

„Moramo produbiti i izoštriti transatlantsko jedinstvo suočeni sa ovim užasnim napadima. I nama je potrebno da SAD zadrže svoju podršku kako bi Ukrajina mogla da pobedi u ovom ratu“.

U ovom mračnom geopolitičkom kontekstu, Dombrovskis je upozorio na „opasnost mešanja Zakona o smanjenju inflacije sa našim širim odnosom sa Sjedinjenim Državama“.

(Kurir.rs/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track