Najnovije vesti

NATO ODLUČAN DA POJAČA POMOĆ UKRAJINI: Vojna oprema, povećanje zaštite od raketnih napada i obnova kritične infrastrukture
Foto: EPA/Stéphanie Lecocq

ministri spoljnih poslova alijanse u izjave sa konferencije u Bukureštu

NATO ODLUČAN DA POJAČA POMOĆ UKRAJINI: Vojna oprema, povećanje zaštite od raketnih napada i obnova kritične infrastrukture

Planeta

NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada, istakli su ministri spoljnih poslova alijanse u izjave sa konferencije u Bukureštu.

"Okupljeni smo u Bukureštu, blizu obala Crnog mora, u vreme kada ruska invazija na Ukrajinu preti evroatlantskom miru, bezbednosti i prosperitetu. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj rat, eklatantno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN. Agresija Rusije, uključujući njene uporne i nesavesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu, lišava milione Ukrajinaca osnovnih ljudskih potreba", navodi se u zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima.

To je, naglašava se, uticalo na globalne zalihe hrane i ugrozilo najugroženije zemlje i narode sveta.

Ministri NATO ističu da neprihvatljive akcije Rusije, uključujući hibridne aktivnosti, energetske ucene i bezobzirna nuklearna retorika, potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Izrazili su solidarnost sa Poljskom nakon incidenta od 15. novembra koji je doveo do tragičnog gubitka života kao rezultat ruskih raketnih napada na Ukrajinu.

"Osuđujemo okrutnost Rusije prema civilnom stanovništvu Ukrajine i kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kao što su prisilne deportacije, mučenje i varvarski tretman žena, dece i osoba u ranjivim situacijama. Svi oni koji su odgovorni za ratne zločine, uključujući seksualno nasilje u sukobu, moraju biti pozvani na odgovornost", navodi se u izjavi.

Isto tako osudili su one, uključujući Belorusiju, koji aktivno pomažu u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Ministri su izrazili solidarnost sa ukrajinskom vladom i narodom Ukrajine u herojskoj odbrani svoje nacije i zemlje, te odali počast svim žrtvama

"Ostajemo nepokolebljivi u posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije, koje krše Povelju UN. Nastavićemo da jačamo političku i praktičnu podršku Ukrajini dok ona nastavlja da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i naše zajedničke vrednosti od ruske agresije, i tu podršku ćemo pružiti koliko god bude potrebno", dodaje se u izjavi.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja