OSUĐEN VOĐA ORGANIZACIJE ODGOVORNE ZA NAPAD NA ZGRADU KONGRESA SAD: Evo sa kolikom kaznom zatvora se suočavaju on i SAUČESNICA
Foto: AP

OSUĐEN VOĐA ORGANIZACIJE ODGOVORNE ZA NAPAD NA ZGRADU KONGRESA SAD: Evo sa kolikom kaznom zatvora se suočavaju on i SAUČESNICA

Planeta -

Vođa ultradesničarske organizacije "Čuvari zakletve" Stjuart Rouds proglašen je krivim zbog kovanja zavere i uloge u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021, da spreči predsednika SAD Džoa Bajdena da preuzme dužnost nakon izbora 2020.

Sudija ga je proglasio krivim za kovanje zavere nakon dvomesečnog suđenja, prenosi BBC.

Kako su tužioci saopštili, on je planirao oružanu pobunu s ciljem da zaustavi prenos predsedničkih ovlašćenja nakon što je na predsedničkim izborima 2020. godine u SAD Džozef Bajden izabran za predsednika te zemlje.

Krivom za kovanje zavere je, pored Roudsa, proglašena i Keli Megs koja je zajedno sa njim 6. januara 2021. godine ušla u zgradu Kongresa, prenosi BBC.

I Rouds i Megs sada se suočavaju sa maksimalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom po optužbama.

Naime, troje pripadnika grupe, Džesika Votkins, Kenet Harelson i peti član grupe, Tomas Kaldvel, oslobođeni su optužbi za kovanje zavere. Svih pet članova grupe proglašeno je krivim za ometanje službenog postupka.

Napad na Kongres dogodio se nakon protestnog okupljanja kod spomenika Džordžu Vašingtonu tokom kojeg je bivši predsednik Donald Tramp ponovio neutemeljene tvrdnje da je njegov izborni poraz posledica masovne izborne krađe – tražeći od svojih pristalica da se pakleno bore kako bi sprečili navodnu izbornu krađu.

"Čuvari zakletve" su ultradesničarska organizacija koja tvrdi da federalne vlasti ugrožavaju prava njenih članova i usredređena je na regrutovanje članstva iz redova penzionisanih ili aktivnih pripanika policije, vojske i hitnih službi, navodi Rojters.

(Kurir.rs/BBC/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track