KREMLJ: Putin je otvoren za pregovore sa Vašingtonom, ali pokušaji pregovara sa NATO, OEBS i SAD su do sad bili neuspešni
Foto: EPA/ ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL

ogovor američkom predsedniku

KREMLJ: Putin je otvoren za pregovore sa Vašingtonom, ali pokušaji pregovara sa NATO, OEBS i SAD su do sad bili neuspešni

Planeta -

Kremlj je komentarisao reči američkog predsednika Džoa Bajdena o spremnosti za pregovore sa Rusijom i smatra da su izneseni uslovi neprihvatljivi.

„U stvari, ono što je rekao predsednik Bajden: rekao je da su pregovori mogući tek nakon što Putin napusti Ukrajinu. Evo šta je rekao“, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

On je naglasio da Kremlj nije spreman za ovo, a specijalna vojna operacija se, naravno, nastavlja.

Vašington ne priznaje nove teritorije kao deo Rusije, što „značajno otežava” potragu za zajedničkim tlema za međusobnu diskusiju, nastavio je portparol Kremlja. Peskov je dodao da je „za postizanje naših ciljeva predsednik Putin bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore sa svima“.

„Naravno, najpoželjniji način da ostvarimo naše interese je mirnim diplomatskim putem“, zaključio je predsednički sekretar za štampu.

Bajden je dan ranije rekao da ne planira nikakve kontakte sa Putinom u bliskoj budućnosti, ali je dozvolio takvu mogućnost ukoliko ruski lider „pokaže interesovanje“ za okončanje sukoba u Ukrajini. Istovremeno, američki predsednik je istakao da su svi kontakti mogući uz konsultacije SAD sa NATO partnerima .

Kako je primetio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov , Rusija ne izbegava kontakte, ali još nije čula značajne ideje.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Zadatak oružanih snaga je da oslobode Donbas i garantuju bezbednost Rusije.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track