DRAMA NA KRSTARENJU ANTARTIKOM: Džinovski talas ubica usmrtio Amerikanku (62), a četvoro putnika povređeno! Udario u kruzer VIDEO
Foto: Alexis Delelisi / AFP / Profimedia

iznenada se pojavio

DRAMA NA KRSTARENJU ANTARTIKOM: Džinovski talas ubica usmrtio Amerikanku (62), a četvoro putnika povređeno! Udario u kruzer VIDEO

Planeta -

Jedna Amerikanka je poginula, a četiri putnika su povređena kada je ogroman talas udario u brod za krstarenje po Antarktiku tokom oluje dok je plovio sa najjužnijeg vrha Južne Amerike, saopštili su zvaničnici u petak.

Šezdeset dvogodišnju ženu pogodilo je slomljeno staklo kada je talas razbio prozore kabine u utorak kasno uveče, saopštile su argentinske vlasti.

Kruzer Viking Polaris plovio je prema Ušuaji u Argentini — glavnoj početnoj tački za ekspedicije na Antarktik — kada je došlo do „incidenta iznenadnog talasa“, rekao je predstavnik kompanije za krstarenje Viking u saopštenju.

"Sa velikom tugom smo potvrdili da je gost preminuo nakon incidenta. Obavestili smo porodicu gosta i izrazili naše najdublje saučešće", navodi se u saopštenju.

U izjavi za CBS Nevs, portparol američkog Stejt departmenta potvrdio je smrt i izrazio saučešće porodici.

„Nudimo svu odgovarajuću konzularnu pomoć“, rekao je portparol. „Iz poštovanja prema porodici u ovom teškom vremenu, nemamo više komentara.

Četiri druga turista su "zadobila povrede koje nisu opasne po život" i zbrinuta su na brodu, saopštila je kompanija za krstarenje.

„Pitali smo se da li smo udarili u santu leda“, rekla je za VRAL-TV Suzi Guding, putnica iz Severne Karoline. "I ovde nema ledenih brega, ali takav je osećaj."

Guding je rekao stanici da je udar talasa bio "šokantan".

Kruzer, Viking Polaris, brod
foto: Alexis Delelisi / AFP / Profimedia

"Sve je bilo u redu dok nije udario talas, i to je bilo iznenada. Šokantno", rekao je Guding. "Nismo znali da li treba da pripremimo opremu za napuštanje broda."

Brod je pretrpeo manju štetu i bio je usidren kod Ušuaje, 3.200 kilometara (skoro 2.000 milja) od glavnog grada Buenos Ajresa, sa nekoliko prozora razbijenih sa strane, javili su novinari AFP.

Viking je rekao da „istražuje činjenice vezane za ovaj incident“.

Naučnici često nazivaju lažne talase ekstremnim olujnim talasima koji dolaze niotkuda, često u nepredvidivom pravcu, i mogu izgledati kao strmi vodeni zid, do dvostruko veći od okolnih talasa.

Kruzer, Viking Polaris, brod
foto: Alexis Delelisi / AFP / Profimedia

Ovi retki talasi ubice nekada su viđeni kao mit o kome su izveštavali mornari ili istraživači. Polarni istraživač Ernest Šeklton napisao je u svojoj knjizi o „gigantskom“ talasu nakaze na koji je naišao na Antarktiku 1916.

Međutim, naučnici su naučili više o njima poslednjih decenija, proučavajući kako nastaju i kako da predvide vodeni zid koji može da se podigne čak i u mirnom moru.

Viking Polaris je porinut 2022. godine i najnoviji je brod u floti kompanije.

Incident se dogodio dve nedelje nakon što su dva turista poginula na drugom krstarenju Antarktikom. Dvojica muškaraca, starosti 76 i 80 godina, napustili su brod Vorld Ekplorer na ekskurziju čamcem na naduvavanje zodijak koji se prevrnuo blizu obale.

Kurir.rs/CBS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja