NAJŽEŠĆE BORBE OKO BAHMUTA Ukrajinski generalštab: Od petka 76 vazdušnih i artiljerijskih napada na položaje i infrastrukturu
Foto: AP Bernat Armangue, Shutterstock

NAPADI NE PRESTAJU

NAJŽEŠĆE BORBE OKO BAHMUTA Ukrajinski generalštab: Od petka 76 vazdušnih i artiljerijskih napada na položaje i infrastrukturu

Planeta -

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je danas saopštio da su od petka ruske snage ispalile pet projektila, izvele 27 napada iz vazduha i 44 artijerijska napada na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa Kabineta predsednika Ukrajine, rekao je da je u napadima poginu ojedan civil, a četiri su ranjena u regionu Donjecka, na istoku Ukrajine.

Po britanskom Ministarstvu odbrane, ruske snage "nastavljaju da ulažu veliki deo ukupnog vojnog napora i vatrene moći" oko malog donjeckog grada Bahmuta kojeg nedeljama pokušavaju da zauzmu.

U provinciji Herson na jugu Ukrajine, čiji su istoimeni glavni grad oslobodile ukrajinske snage pre tri nedelje posle povlačenja Rusije, guverner Jaroslav Januškevič je rekao da će se privremeno nastaviti evakuacija civila zaglavljenih na teritoriji koju drži Rusija preko reke Dnjepar.

Ruske snage su se prošlog meseca povukle na istočnu obalu te reke. Januškevič je rekao da će biti ukinuta zabrana prelaska reke danju u trajanju od tri dana za građane Ukrajine koji "nisu imali vremena da napuste privremeno okupiranu teritoriju". U njegovom saopštenju se navodi "moguće intenziviranje neprijateljstava u ovoj oblasti".

Herson
foto: AP/Bernat Armangue

Herson je jedan od četiri regiona koje je Rusija nezakonito anektirala u septembru, a njen predsednik Vladimir Putin obećao da će ih braniti kao rusku teritoriju.

Sa svojih novih položaja, ruske trupe su poslednjih dana redovno artiljerijom gadjale grad Herson i infrastrukturu u kolini, te su mnogi stanovnici bez struje. Tekuće vode nema u većem delu tog grada.

Drugi regioni koji su anektirani uz kršenje međunarodnog prava su Donjeck, Lugansk i Zaporožje.

Ukrajinske vlasti su takođe izvestile o intenzivnim borbama u Lugansku i ruskoj artiljerrijskoj paljbi na severoistočnu ukrajinsku oblast Harkova, iz koje su se ruski vojnici uglavnom povukli u septembru.

Gradonačelnik grada Harkova je rekao da se ne može popraviti oko 500 stambenih zgrada, a da je 220 škola i vrtića oštećeno ili uništeno. On je cenu štete procenio na devet milijardi dolara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track