ZELENSKI LOBIRA DA SE OSNUJE SPECIJALNI SUD Gardijan: Bajdenova administracija počinje da podržava ideju „Nirnberga“ za Rusiju
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

OZBILJNE PRIPREME

ZELENSKI LOBIRA DA SE OSNUJE SPECIJALNI SUD Gardijan: Bajdenova administracija počinje da podržava ideju „Nirnberga“ za Rusiju

Planeta -

Ključne ličnosti u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena počinju da podržavaju ideju o stvaranju specijalnog tribunala koji će proučavati ratne zločine počinjene nakon ruske invazije na Ukrajinu i ulogu ruskog rukovodstva u ovom ratu, piše britanski Gardijan.

Publikacija napominje da su u početku SAD bile skeptične prema takvoj ideji, ali su značajni napori ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, koji aktivno lobira za stvaranje tribunala, naterali mnoge ključne igrače oko Bajdena da preispitaju svoju poziciju.

Američka ambasadorka za globalno krivično pravosuđe Bet van Šaak rekla je ove nedelje: „Ovo je nešto zbog čega je predsednik Zelenski veoma zabrinut. To je ono što Ukrajina želi i mislim da će to napraviti veliku razliku.”

Ona je ranije rekla da Međunarodni krivični sud ima nadležnost nad ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a sam MKS je počeo da istražuje ratne zločine počinjene na teritoriji Ukrajine.

Ali rukovodstvo Ukrajine veruje da će MKS moći da goni samo konkretne ratne zločince, ali ne i rusko rukovodstvo, i da insistira na stvaranju posebnog tribunala.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kako navodi Gardijan, diplomate trenutno razgovaraju o tome šta bi takav tribunal mogao da bude i razmatraju dve opcije. U prvom će to biti sud koji su zajednički stvorili Ukrajina i UN. U drugom, tribunal će stvoriti Ukrajina zajedno sa EU ili Savetom Evrope uz podršku UN.

Prema pisanju lista, nacrt rezolucije o stvaranju takvog tribunala već se pojavio u UN.

Protivnici Tribunala smatraju da će njegovo pojavljivanje umanjiti status MKS-a, ali i da bi moglo udaljiti rusko rukovodstvo od pregovora o prekidu neprijateljstava. Oni takođe primećuju da šefovi država i ministri spoljnih poslova mogu, prema međunarodnom pravu, imati imunitet od krivičnog gonjenja pred domaćim sudovima.

U ovom trenutku, ideju o stvaranju tribunala podržavaju Francuska, Holandija i baltičke zemlje. Stav SAD i UK po ovom pitanju je donedavno bio rezervisan.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je prošle nedelje branila ideju o stvaranju tribunala, obraćajući se članovima britanskog parlamenta.

(Kurir.rs/BBC russian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track