GRUZIJSKA OPOZICIJA: Mihail Sakašvili je u zatvoru otrovan teškim metalima živom i arsenom! On je u opasnosti od smrti
Foto: Printscreen Facebook Mikheil Saakashvili

GRUZIJA

GRUZIJSKA OPOZICIJA: Mihail Sakašvili je u zatvoru otrovan teškim metalima živom i arsenom! On je u opasnosti od smrti

Planeta -

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je u zatvoru otrovan teškim metalima. Bez odgovarajućeg lečenja, on je u opasnosti od smrti, prema medicinskom izveštaju koji je distribuirao njegov pravni tim.

Američki toksikolog Dejvid Smit je u medicinskom izveštaju napisao da je testiranje pokazalo prisustvo teških metala u telu bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija. Patološki simptomi koje ispoljava su posledica trovanja teškim metalima. Otrovne supstance, uključujući živu i arsen, najverovatnije su uvedene nakon što je Sakašvili zatvoren, istakao je on.

U izveštaju, objavljenom prošle nedelje, navedeno je i da su bivšem predsedniku nuđene štetne droge bez odgovarajućeg nadzora. „Bez odgovarajućeg tretmana, koji je očigledno odbijen ili nedostupan u Džordžiji, povećan rizik od smrti je neizbežan“, dodao je Smit.

Drugi nezavisni lekar Marijam Džiškarijani, koja je bila na čelu konzilijuma lekara koji je osnovao gruzijski ombudsman, takođe je danas rekla da je Sakašviliju dijagnostifikovano oštećenje mozga i neurointoksikacija.

„On pati od niza teških bolesti koje su nespojive sa njegovim zatvaranjem prema zakonu Gruzije“, primetila je ona. Prema rečima Jiškarijanija, pronalazak tri teška metala u telu bivšeg predsednika ukazuje na to da je bio otrovan.

"Mučen je i nehumano su se prema njemu ponašali. A možda su pokušali i da ga otruju. U njemu su otkrivena tri teška metala", rekla je ona.

Član Saveta lekara Tengiz Culadze dodao je da je Sakašvili od pritvora izgubio više od 40 kilograma. „Zdravstveni sistem Gruzije je očigledno iscrpeo sve raspoložive resurse za Sakašvilijevo lečenje“, rekao je on.

Sakašvili (54), koji je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, uhapšen je zbog zloupotrebe službenog položaja 1. oktobra prošle godine, ubrzo nakon što se tajno vratio u Gruziju iz egzila u Ukrajini.

U pritvoru je potom odbijao hranu 50 dana u znak protesta zbog hapšenja. I sam je zatvorsku kaznu opisao kao politički motivisanu. On je prekinuo štrajk glađu kada je u kritičnom stanju prebačen u vojnu bolnicu u gradu Gori u istočnoj Gruziji.

Nezavisni lekarski odbor koji je pregledao Sakašvilija u pritvoru zaključio je još prošlog decembra da je dobio tešku neurološko oboljenje usled torture, maltretiranja, neadekvatne medicinske nege i produženog štrajka glađu.

Po povratku u zatvor, koji mu, prema oceni lekarskog konzilijuma, ne može da mu obezbedi adekvatan tretman, Sakašvili je protestovao i zbog odluke zatvorske uprave koja je zabranila posete njegovom lekaru.

Ceo incident izazvao je najveće antivladine proteste u Gruziji u poslednjoj deceniji, pri čemu su grupe za ljudska prava optužile gruzijsku vladu da koristi krivično gonjenje da kazni političke protivnike i kritične medije.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track