BIVŠI OFICIR CIA O NAPADU DRONOVIMA NA RUSKE AERODROME: Amerika ima 40.000 vojnika u Poljskoj, Ukrajina pokušava da ih uvuče u rat
Foto: Printscreen Youtube

POTENCIJAL ZA NESREĆU

BIVŠI OFICIR CIA O NAPADU DRONOVIMA NA RUSKE AERODROME: Amerika ima 40.000 vojnika u Poljskoj, Ukrajina pokušava da ih uvuče u rat

Planeta -

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski traži načine da direktno uvuče SAD i NATO u sukob, izjavo je bivši oficir CIA Filip Giraldi, ukazujući na napad dronom u ponedeljak na dva aerodroma u Rusiji kao primer takve taktike, prenosi RT.

„Ovo je bio jasan pokušaj Zelenskog, po mom mišljenju, da eskalira rat“, rekao je Giraldi sudiji Endru Napolitanu u ponedeljak uveče u epizodi podkasta „Suđenje slobode“.

„On je to pokušao da uradi i sa projektilom koji je, verovatno, bio pogrešno usmeren i koji je zabio u Poljskoj i ubio dvoje ljudi. On je čak rekao da NATO sada mora da interveniše. Ovo bi mogao biti još jedan pokušaj da se, da tako kažemo, promoviše eskalacija od strane Rusa koja bi se eventualno mogla protumačiti kao opasnost za Poljsku, opasnost za trupe u Poljskoj, takve stvari. Ovo je igra koja se igra.”

Projektil koji je prošlog meseca pogodio selo Przevodov brzo je identifikovan kao ukrajinski, ali je Zelenski nastavio da insistira na suprotnom nekoliko dana, sve dok Varšava i Vašington nisu izrazili frustraciju .

Napolitano je istakao da SAD trenutno imaju oko 40.000 vojnika u Poljskoj. Njihovo prisustvo stvara „veliki potencijal za nesreće“ i nesporazume, rekao je Giraldi, napominjući da bi Rusija odmah znala ako pređu granicu.

U ponedeljak ujutru, dve bespilotne letelice pokušale su da udare na aerodrom Djagilevo u Rjazanjskoj oblasti i na aerodrom Engels u Saratovskoj oblasti, više od 500 kilometara od najbliže teritorije pod kontrolom Ukrajine. Tri ruska vojnika su poginula, a nekoliko je povređeno, ali napad nije poremetio strateški napad avijacije na ukrajinsku logistiku kasnije tokom dana, saopštilo je ministarstvo odbrane u Moskvi .

„Čitava svrha ovoga je opet politička“, rekao je Giraldi Napolitanu o napadu. „To je eskalacija procesa kako bi Rusija – barem u nadi Zelenskog i njegovih savetnika, od kojih su mnogi verovatno Amerikanci – zauzvrat uradila nešto što je zaista glupo i provokativno, što će izazvati reakciju NATO-a i SAD koju je Zelenski želi da vidi. Uveren sam da je to ono na šta on igra.”

Veliko pitanje, dodao je Giraldi, je da li su američka vojska i Bela kuća unapred znali za napad, „i ako jeste, da li su ga odobrili?

SAD insistiraju da nisu strana u sukobu u Ukrajini, ali predsednik Džo Bajden je rekao da će podržati Kijev oružjem i novcem „koliko god bude potrebno“ da pobedi Rusiju na bojnom polju.

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track