KAKO JE RUSIJA OBNOVILA VITALNU VEZU SA KRIMOM Zapadni mediji priznaju: Krimski most popravljen PRE ROKA
Foto: Printscree, EPA

obnova je bila prioritet

KAKO JE RUSIJA OBNOVILA VITALNU VEZU SA KRIMOM Zapadni mediji priznaju: Krimski most popravljen PRE ROKA

Planeta -

Satelitski snimci pokazuju kako je ključni Krimski most, oštećen u eksploziji u oktobru, sada u velikoj meri popravljen, navodi BBC.

Eksplozija je ozbiljno ugrozila sposobnost Rusije da održi snabdevanje svojih trupa, jer je morala da pribegne ograničenoj trajektnoj liniji preko Kerčkog moreuza.

Krimski most
foto: EPA

To je takođe bila velika sramota za predsednika Putina, s obzirom na važnost mosta kao strateškog i simboličkog projekta.

Završetak popravke mosta bio je zakazan za jul 2023. godine .

Iako još nije u potpunosti završena, čini se da popravka ide ispred roka, piše BBC.

Proces otklanjanja štete i obnove počeo je ubrzo nakon eksplozije 8. oktobra.

Eksplozija je uništila nekoliko delova jedne kolovozne trake. Zapalio se i voz za gorivo koji je saobraćao na odvojenom mostu u blizini.

Satelitski snimci snimljeni nedelju dana nakon eksplozije pokazali su građevinska vozila u blizini oštećenih delova mosta.

19. oktobra, tri barže sa dizalicama su se mogle videti kako plutaju u blizini oštećenih delova mosta

Do 1. novembra svi oštećeni delovi mosta su uklonjeni.

Mesec dana kasnije, čini se da je most u potpunosti popravljen, sa četiri nova segmenta postavljena i nanetim svežim asfaltom.

Tokom novembra, oblačnost je onemogućila analizu obnove putem satelitskih snimaka, ali objave na društvenim mrežama iz ruskih izvora i regionalne vesti dale su uvid u proces.

Slike pokazuju da su unapred napravljeni delovi kolovoza dovezeni do oštećenog mesta na vrhu džinovskih ravnih transportera. Ovaj prevoz je od ruske obale trajao sedam sati.

Ove delove su zatim dizalice postavile na stabilne delove mosta, a onda na predviđeno mesto.

Posle toga, novi delovi kolovoza dobili su asfaltnu podlogu.

Požar, Rusija, Krim, most
foto: Printscreen Twitter

„Most je svakako popravljen mnogo brže od vremenskih okvira uobičajenih u projektima civilnog inženjeringa“, kaže dr Endrju Bar, istraživač u oblasti građevinarstva i građevinarstva.

„Ali prioritizacija resursa uključena u obnavljanje vojne i političke imovine značajno menja stvari, posebno u zemlji u ratu“, dodaje on.

Predsednik Putin je posetio most 5. decembra, a Kremlj je postavio snimak na kome se vidi kako vozi auto duž popravljene deonice, govoreći o projektu.

U jednom trenutku, jedan radnik je Putinu rekao da je saobraćaj trebalo da bude obnovljen 20. decembra, ali da je „ubrzana gradnja“ omogućila da se deonica na kojoj se nalazio otvori ranije od toga.

Oštećeni deo drumskog mosta bio je dugačak 900 stopa (274 metra).

Krimski most je najduži u Evropi. Dugačak je 19 km (12 milja) i proteže se kroz Kerčki moreuz između Rusije i Krima i jedina je direktna putna i železnička veza između njih.

Krim, mapa Krima
foto: Shutterstock

Izgradnja je koštala 2,7 milijardi funti i na njega se gledalo kao na lični projekat predsednika Putina, vitalnu vezu za snabdevanje ruskih ratnih napora u Ukrajini i koja simbolizuje novu političku vezu sa Krimom.

To je ključno za snabdevanje tamošnjeg civilnog stanovništva robom kao što su gorivo i hrana, kao i za pomorsku bazu u Sevastopolju, koja je dom ruske Crnomorske flote.

Od ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara, most je postao glavna ruta za snabdevanje ruskih snaga u južnoj Ukrajini.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja