I DEO OPERACIJA Q: KUKAVIČJE JAJE MEĐU SVETSKIM ANTIGLOBALISTIMA: Qanon i širenje kulta Donalda Trampa! Jedan pogled iznutra
Foto: Profimedia

TRAMPOMANIJA MEĐU SRBIMA I U SVETU

I DEO OPERACIJA Q: KUKAVIČJE JAJE MEĐU SVETSKIM ANTIGLOBALISTIMA: Qanon i širenje kulta Donalda Trampa! Jedan pogled iznutra

Planeta -

Prateći društvene mreže u proteklih nekoliko godina, postalo je i više nego očigledno da se svetom, a u ogromnoj meri i Srbijom, među populacijom sa antiglobalističkim stavovima širi kult ličnosti bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Tramp je izabran i došao na vlast 20.01.2017., na narativu „isušivanja močvare“, odnosno rešavanja problema endemske sistemske korupcije najvišeg nivoa u američkoj administraciji. Njegov mandat kao predsednika SAD je u tom pogledu, pak, pokazao veoma ograničene i samo deklarativne rezultate, koji su preko društvenih mreža i naloga najčešće nepostojećih aktivista (botova, uz svega šačicu stvarnih njegovih sledbenika) prenapumpavani, pompezno i nikada opravdano, najavljujući skorije velike pobede svetskih antiglobalista na čelu sa Trampom i promenu globalnog međunarodnog sistema.

Kongres, Vašington
foto: AP

Pojava Q i pokreta Qanon

Još za Trampovog mandata, 28.10.2017., na 4chan grupi za razmenu internet poruka, pojavila se osoba pod pseudonimom Q, predstavljajući se kao visoko kotirani insajder iz američke vlade, pod zaštitom službi američke vojske, koja navodno, za razliku od CIA, FBI i drugih, nije korumpirana. Ubrzo za njim, pojavili su se i drugi nalozi nepostojećih osoba na istoj grupi, ali i na svim ostalim društvenim mrežama, šireći svoju dobro osmišljenu ideologiju, na prvi pogled vrlo prijemčivu i optimističnu za svakoga koji naginje ka antiglobalističkim stavovima. Ideologija, koja će u crticama biti objašnjena, se vrlo brzo primila i kod naivnijeg (ali ne obavezno manje inteligentnog) dela svetske antiglobalističke populacije, koja je nastavila da je širi, deli i tumači poruke sa vodećih naloga ovog pokreta koji je vrlo brzo kolokvijalno nazvan Qanon (spajanjem Q i skraćenice za Anonimous, tj. anonimne, što je bila hakerska i kiberaktivistička, deklarativno antiglobalistička grupa-preteča Qanon pokreta, koja se početkom specijalne operacije u Ukrajini otvoreno sukobila sa informatičkim ispostavama Ruske Federacije, nakon čega su napadnuti i neutralisani od strane ruskih hakera. Ofiranje Anonimous grupe kao instrumenta globalističkih, ili bar američkih bezbednosnih struktura, dovelo je i do nestanka njihove pojave u široj javnosti. Ali, nju je zamenio pokret Qanon).

Kapitol, Kongres, Vašington, neredi
foto: EPA / Jim Lo Scalzo

Pripadnici Qanon pokreta, ali prvenstveno njihovi fantomski prvi ešaloni, se od tada prevashodno bave širenjem lažnih vesti, ali ipak najčešće poluistina, tj. laži iskonstruisanih na temeljima nekih istinitih vesti, svima u svetu dostupnih. Prvenstveno su se iznosile gole činjenice, sa pretpostavkama između redova, predstavljenim kao istinite vesti. Zatim se stepen neistinosti informacija povećavao. U najnovije vreme, pogotovu od početka konflikta u Ukrajini, takve lažne informacije emituju i sami sledbenici Qanon pokreta nižih ešalona širom celog sveta (jer su im ispostave prisutne u svim zemljama) prateći sopstveno maštarenje. U svakom slučaju, presudni komad tih informacija je u potpunosti neproveriv, a kao takav i najplodnije tlo za tendencijalni razvoj i širenje dezinformacija.

Radi se prvenstveno o širenju kulta sada već bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegove šire porodice, navodnim tajnim operacijama američkih i drugih zapadnih bezbednosnih službi i struktura protiv globalističkog establišmenta i njegovih pripadnika, ali i o naučno-fantastičnim idejama na kojima bi i valjaniji SF pisci mogli da pozavide. Jednostavno, cilj rukovodilaca Qanon pokreta i jeste pravljenje informacionog šuma, odnosno galamatijasa od bezbroj lažnih informacija koji zbunjuju i time neutrališu antiglobalistički auditorijum širom sveta.

Kurir.rs/Milan. M. Babić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track