SUĐENJE 97-GODIŠNJOJ NEMICI ZA ZLOČINE U KONCLOGORU: Sekretarica iz pakla u smrt poslala PREKO 11.000 ljudi, konačno je PRIZNALA
Foto: Printscreen Twitter

proces u nemačkoj

SUĐENJE 97-GODIŠNJOJ NEMICI ZA ZLOČINE U KONCLOGORU: Sekretarica iz pakla u smrt poslala PREKO 11.000 ljudi, konačno je PRIZNALA

Planeta -

Irmgard Furner, 97-godišnja žena koja je služila kao sekretarica u koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata, prvi put je progovorila tokom suđenja u Regionalnom sudu u Nemačkoj u utorak.

Irmgard je radila u koncentracionom logoru Štuthof u Poljskoj od juna 1943. do aprila 1945. godine, prva je žena kojoj je suđeno u Nemačkoj za zločine iz nacističke ere posle nekoliko decenija.

Ona je optužena da je odigrala ključnu ulogu u smrti preko 11.000 ljudi.

Furhnerova je ranije tokom njenog suđenja poricala da je znala za Štuthof, iako je svedočenje njenog muža iz 1954. godine pokazalo da je on bio svestan da su ljudi u logoru bili ubijani gasom.

Suđenje Furhnerovoj, koje je počelo u oktobru 2021. ali su se javile kritike zbog poricanja mučnih zločinima. U utorak je došlo do napretka.

„Žao mi je zbog svega što se dogodilo“, konačno je izjavila Firhner. „Žao mi je što sam u to vreme bila u Štuthofu“.

Ona je pred početak suđenja napisala pismo predsedavajućoj, u kom je dovela u pitanje smisao postupka. Zatim je pobegla pre prvog dana suđenja, da bi bila uhapšena. Od tada je na sudu ćutala.

Mediji koji su pratili suđenje nazvali su je „sekretaricom zla“. Firhner je imala 18 godina kada je počela da radi u kampu. Njoj se sudi kao maloletnici zbog godina koje je imala u vreme kada su zločini počinjeni. Tužioci traže uslovnu kaznu od dve godine, što znači da se ona neće suočiti sa zatvorskom kaznom ako bude osuđena.

Njeni advokati zatražili su oslobađajuću presudu prošle nedelje – u onome što bi moglo biti poslednje suđenje nacističkom zvaničniku koji je učestvovao u ratnim zločinima – rekavši da dokazi nisu uspeli da dokažu „izvan senke sumnje“ da je ona bila svesna ubistava.

(Kurir.rs/Jerusalem post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track