NOVINARSTVO, ZANIMANJE OPASNO PO ŽIVOT: Ove godine u svetu ubijeno 67 novinara i medijskog osoblja, 20 više nego prošle
Foto: Shutterstock

u ukrajini stradalo njih 12

NOVINARSTVO, ZANIMANJE OPASNO PO ŽIVOT: Ove godine u svetu ubijeno 67 novinara i medijskog osoblja, 20 više nego prošle

Planeta -

Ruski rat u Ukrajini, haos na Haitiju i rastuće nasilje kriminalnih grupa u Meksiku, doprineli su naglom porastu broja ubijenih novinara u 2022. godini, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Kako javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), u svom najnovijem izveštaju IFJ navodi da je do sada u svetu ubijeno 67 novinara i medijskog osoblja, u odnosu na 47 prošle godine.

U Ukrajini je tokom izveštavanja o ratu ubijeno 12 novinara, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji ove godine. Većina su bili Ukrajinci, ali su uključivali i druge nacionalnosti, kao što je američki dokumentarista Brent Renaud.

IFJ ocjnjuje da su porastu broja ubijenih novinara doprineli i vladavina terora kriminalnih organizacija u Meksiku i narušavanje reda i zakona na Haitiju.

Ova godina je bila jedna od najsmrtonosnijih ikada do sada za novinare u Meksiku, koji se sada smatra najopasnijom zemljom za novinare izvan ratne zone.

U izveštaju se beleži i pet smrtnih slučajeva novinara usred ovogodišnje političke krize u Pakistanu, te upozorava na nove pretnje novinarima u Kolumbiji i kontinuiranu opasnost za novinare na Filipinima, uprkos tamošnjem novom rukovodstvu.

Dodaje se da je 375 novinara trenutno u zatvoru zbog svog posla, a najveći broj njih je u Kini, uključujući Hongkong, u Mjanmaru i Turskoj.

S obzirom da je broj ubijenih medijskih radnika u porastu, IFJ i druge medijske grupe su pozvale vlade da preduzmu konkretnije mere za zaštitu novinara i slobodnog novinarstva.

IFJ sa sedištem u Briselu predstavlja oko 600.000 medijskih profesionalaca iz sindikata i udruženja u više od 140 zemalja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track