PAD: Maska je cirkus oko Tvitera koštao prvog mesta na listi najbogatijih u svetu!
Foto: Shutterstock

PALE AKCIJE

PAD: Maska je cirkus oko Tvitera koštao prvog mesta na listi najbogatijih u svetu!

Planeta -

Američki milijarder Ilon Mask nije više najbogatiji čovek na svetu, nakon što je vrednost njegovih deonica u kompaniji za proizvodnju električnih automobila "Tesla" oštro pala na berzama!

Kako prenose Forbs i Blumberg, Maska je na prvom mestu prestižne liste prestigao Bernar Arno, izvršni direktor lanca za luksuznu robu LVMH. MN: Situacija u Kini

Mask je izvršni direktor i najveći deoničar u "Tesli", s prijavljenim udelom od oko 25 odsto. On je u oktobru ove godine dovršio kupovinu Tvitera, društvene mreže popularne kod novinara, poznatih ličnosti i državnih službenika, što ga je koštalo 44 milijarde dolara. Prema Forbsu, vrednost Maskove imovine sada iznosi 178,6 milijardi dolara, dok se vrednost imovine Bernara Arnoa procenjuje na 188,6 milijardi dolara. Maskovo preuzimanje Tvitera je završeno tek nakon više meseci pravnog natezanja, što mnogi tumače kao glavni razlog pada vrednosti deonica "Tesle". Padu vrednosti akcija "Tesle" doprineo je i pad tražnje za električnim automobilima u Kini najviše zbog zatvaranja i karantina u velikim gradovima usled nulte politike prema koronavirusu. Podsećamo, Mask je početkom ove godine kupio manji udeo u Tviteru, a u aprilu je dao ponudu od 44 milijarde dolara. Mnogi su smatrali da je ta ponuda previsoka, prenosi BBC. Već u maju Mask je objavio da odustaje od kupovine i da se povlači iz ugovora. Kao razlog je naveo veliki broj lažnih naloga na platformi. Zbog toga su čelnici "Tvitera" podigli tužbu protiv Maska, a nakon nekoliko meseci natezanja milijarder je ipak postao vlasnik ove društvene mreže.

- Cirkuska predstava oko posla s Tviterom naštetila je Maskovom brendu i to je veliki udar na "Tesline" deonice. Mask je "Tesla" i "Tesla" je Mask - smatra Den Ajvz iz investicione kompanije "Vedbuš sekjuritiz".

Ne brine previše

Vrednost deonica "Tesle" pala je u ponedeljak za 4,1 odsto, a u utorak za dodatnih 6,3 odsto. Od početka ove godine njihova vrednost je pala za 58 odsto.

Investitori su frustrirani zbog Maskovih poteza nakon preuzimanja Tvitera. On je, naime, u avgustu prodao deonice "Tesle" u vrednosti od sedam milijardi dolara kako bi sredio svoje finansije. Čini se da Mask nije previše uzbuđen zbog toga što više nije prvi na listi najbogatijih ljudi na svetu. On je na Tviteru objavio grafikon koji pokazuje daje "Tesla" i dalje najvrednija automobilska kompanija u Americi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track