TERITORIJALAC IZ PUŠKOMITRALJEZA OBORIO RUSKU KRSTAREĆU RAKETU: Kad je pucao, zelene iskre su izletele iz projektila ! VIDEO
Foto: Twitter/TDF_UA

Nova medijska zvezda rata u ukrajini

TERITORIJALAC IZ PUŠKOMITRALJEZA OBORIO RUSKU KRSTAREĆU RAKETU: Kad je pucao, zelene iskre su izletele iz projektila ! VIDEO

Planeta -

Posle epske priče iz septembra meseca kada je objavljeno da je u februaru ukrajinski penzioner Valerij Fedorovič lovačkom puškom oborio ruski Suhoj Su-34, stigao je novi diskretni heroj ukrajinskog rata protiv Rusije. Ovaj je puškomitraljezom u petak 16. decembra 2022 po cičoj zimi i snegu oborio rusku krstareću raketu.

oborena raketa, raketa, Ukrajina
foto: Twitter/TDF_UA

Priča je postala što bi se reklo viralni hit kada je vojnik pod navodnim nadimkom ili imenom "Kipish" izveo nemogući podvig i puškomitraljezom obrio jednu od 76 krstarećih raketa H-101 i Kalibar koje su lansirane na energetske objekte širom Ukrajine.

On je puškomitraljezom pucao i oborio raketu. Kako navode mediji komandant Teritorijalne odbrane pohvalio je ovog "protivraketnog avionca" zbog njegove brze reakcije, kada je oborio raketu pucajući iz puškomitraljeza koji je naslonio na kutije sa municijom i otvorio vatru.

“Kad je pucao, zelene iskre su izletele iz projektila. Počelo se okretati, nagnuo se na rep i palo dole. Gotovo je nemoguće pogoditi projektil mitraljezom, ali to je učinjeno" kazao je komandant koji se predstavio kao "Hera".

oborena raketa, raketa, Ukrajina
foto: Twitter/TDF_UA

Ostaci oštećenog projektila pali su u snežno polje, a na snimku sa scene vidi se borac se svojom "nagradom", držeći nešto što izgledala kao krilo krstareće rakete.

Podsetimo penzioner Valerij Fedorovič odlikovan je od strane ukrajinskih vlasti da je hicem iz lovačke puške početkom rata u Ukrajini oborio ruski avion SU-34. Penzioner Valerij Fedorovič je otvorio vatru kada je neprijateljska letelica proletela iznad Čerhova, saopštila je Državna granična služba Ukrajine.

Tvrdi se da je on pogodio mlaznjak, koji košta procenjenih 74 miliona funti, a snimci koji su tada kružili pokazuju kako letelica pada na zemlju, iako Fedorov nije viđen na snimku.

“Kada je drugi put nadleteo, gađao sam ga i pao je“, priseća se penzioner iz Černihiva. Zato mu je ta Državna granična služba odala počast penzioneru i pozdravila njegovo „herojstvo“ i dodelila mu orden. Pohvaljen je za 'pomoć u zaštiti državne granice'

Na snimcima koje je objavila ta državna agencija vidi se Fedorovič kako hoda sa puškom preko ramena kroz grad koji je uglavnom uništen ruskim bombardovanjem.

On je navodno uzeo neke ostatke 'eksplodiranog' mlaznjaka i čuva ih u svojoj garaži.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track