Najnovije vesti

SNOVI O RAZBIJANJU RUSIJE MOGU IZAZVATI NUKLEARNI HAOS: Kisinžer zatražio mirovne pregovore, ali da se Ukrajina poveže sa NATO
Foto: Epa/Clemens Bilan, Shutterstock

smanjiti rizik od novog svetskog rata

SNOVI O RAZBIJANJU RUSIJE MOGU IZAZVATI NUKLEARNI HAOS: Kisinžer zatražio mirovne pregovore, ali da se Ukrajina poveže sa NATO

Planeta -

Nekadašnji američki diplomata Henri Kisindžer rekao je da se bliži vreme za dogovoreni mir u Ukrajini kako bi se smanjio rizik od još jednog razornog svetskog rata, upozorivši da bi snovi o razbijanju Rusije mogli da izazovu nuklearni haos.

„Bliži se vreme da se nadograde strateške promene koje su već ostvarene i da se integrišu u novu strukturu ka postizanju mira putem pregovora“, naveo je Kisindžer.

Dodao je da bi mirovni proces trebalo da poveže Ukrajinu sa NATO-om, u bilo kom obliku.

„Alternativa neutralnosti više nema smisla“, napisao je Kisindžer u članku pod naslovom „Kako izbeći još jedan svetski rat“.

Kisindžer je rekao da je u maju predložio prekid vatre prema kojem bi se Rusija povukla na prve linije pre operacije 24. februara, a Krim bi bio predmet „pregovora“.

Ako se pokaže nemogućim da se vrati status kvo uspostavljen 2014. godine, Kisindžer smatra da referendumi pod međunarodnim nadzorom na teritoriji na koju polaže pravo Rusija mogu biti opcija.

Kisindžer je upozorio da bi želje da se Rusija učini „impotentnom“, ili čak pokušaj njenog razbijanja, mogle da izazovu haos.

„Raspad Rusije ili uništavanje njene sposobnosti za stratešku politiku moglo bi da pretvori njenu teritoriju koja obuhvata 11 vremenskih zona u jedan vakuum sukoba“, rekao je Kisindžer.

Dodao da bi u tom slučaju druge zajednice ili društva mogle da odluče da svoje sporove reše nasiljem.

„Druge zemlje bi mogle da traže načine da se prošire uz pomoć nasilja. Sve ove opasnosti bi bile pojačane prisustvom hiljada komada nuklearnog oružja koje Rusiju čini jednom od dve najveće nuklearne sile na svetu“, navodi Kisindžer.

Kisindžer, arhitekta hladnoratovske politike detanta prema Sovjetskom Savezu kao državni sekretar za vreme republikanskih predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, sreo se više sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od 2000. godine.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track