ZA NAPAD NA KONGRES U JANUARU 2021. ODGOVORAN JE ISKLJUČIVO DONALD TRAMP: Kongresni komitet izdao konačni izveštaj!
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

mULTIRALTERALNA ZAVERA

ZA NAPAD NA KONGRES U JANUARU 2021. ODGOVORAN JE ISKLJUČIVO DONALD TRAMP: Kongresni komitet izdao konačni izveštaj!

Planeta -

Kongresni komitet zadužen za istragu napada na Kapitol prošlog januara izdao je konačni izveštaj u kojem odgovornost za napad pripisuje „isključivo“ bivšem predsedniku Donaldu Trampu.

Tramp je optužen za „multilateralnu zaveru“ za promenu rezultata izbora. Bivši predsednik izgubio je na izborima 2020. od sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena.

Specijalna komisija Predstavničkog doma provela je 18 meseci istražujući prošlogodišnji hak. U okviru istrage održali su deset javnih saslušanja i intervjuisali više od hiljadu svedoka, uključujući izgrednike, članove Trampove administracije, njegovu porodicu i bezbednosne snage, rezimira Bi-Bi-Si.

U ponedeljak je komitet, sastavljen od sedam demokrata i dva republikanca, preporučio da Ministarstvo pravde istraži Trampa zbog pomaganja i podržavanja izdaje i tri druga savezna zločina. Tramp se sprema da se ponovo kandiduje za predsednika, izbori će biti održani 2024. godine.

Donald Tramp
foto: Printscreen/Twitter

Šef komiteta, demokrata Beni Tompson iz Misisipija, napisao je u predgovoru izveštaja da je nekada bilo "nezamislivo" da je predsednik Sjedinjenih Država pozvao gomilu da juriša na Kapitol.

Tramp je odbio da učestvuje u istrazi komiteta i nazvao je izveštaj "lovom na veštice" nakon objavljivanja.

Ne obazirući se na rezultate izbora U dugo očekivanom izveštaju od 845 stranica, komitet je utvrdio da je Trampova odluka da lažno proglasi pobedu u izbornoj noći 2020. godine bila "predumišljaja" i da je taj čin podržao samo njegov advokat Rudi Đulijani. Generalni tužilac Vilijam Bar je tada rekao u intervjuu da je savetovao Trampa da to ne uradi.

Predsednik je nastavio da širi vest o izbornim zaverama u nedeljama koje su usledile, čak i kada su najviši zvaničnici Trampove administracije svedočili da je obavešten o lažnosti njegovih tvrdnji.

Vašington, Kongres, Kapitol, neredi
foto: EPA/JIM LO SCALZO

Mamljenje izgrednika ispred Kapitola

Komitet u izveštaju tvrdi da je provala u Kapitol direktan rezultat Trampovog podsticanja. Pored tvrdnji o „ukradenim izborima“, navodi se da je to podstakao u tvitu 19. decembra, kada je napisao „veliki protest u Vašingtonu 6. januara, budi tamo, biće divlje“. Rečeno je da je nekoliko izgrednika ovaj tvit shvatilo kao razlog za učešće.

Nepostupanje tokom nereda

Potom, tokom nereda ispred Kapitola, u kojima je poginulo pet osoba, Tramp je ignorisao upozorenja Kongresa i preduzeo akciju protiv napadača. Komitet citira svedočenje osoblja Kesidija Hačinsona i nekoliko kongresmena koji su tokom napada bili zarobljeni u svojim kancelarijama i pisali su Trampovom šefu kabineta Marku Medousu.

Pretnje oružjem od strane ekstremno desničarskih grupa

Nagoveštaji oružanog napada na Kapitol pojavili su se u decembru 2020. kada je FBI primio privatne poruke između članova ekstremno desničarskih grupa Čuvari zakletve i Proud Bois. "Postoji samo jedan način. Ovo nisu znaci. Ovo nisu skupovi. Ovo su meci", stajalo je u jednoj od poruka.

Trampov pritisak na Pensa

Deo Trampovog plana da ostane na funkciji bilo je njegovo tumačenje Ustava kako bi potpredsednik Majk Pens, koji je overio izbore, takođe mogao da proglasi Trampa pobednikom.

Tramp je 6. januara toliko želeo da dobije Pensa na telefon i rekao mu da ima ovlašćenje da interveniše u proklamaciji. Pošto se Pens opirao, Tramp ga je nazvao „ološem“, a zatim je okupljenima 6. januara rekao da se „nada da Pens čini pravu stvar“. Demonstranti su takođe uzvikivali "obesi Majka Pensa" dok su jurišali na Kapitol.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track